Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την αγορά, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τις ευρύτατες οικονομικές της επιπτώσεις, αντιμετωπίζουμε ακόμη σοβαρές δυσκολίες και κινδύνους.
Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και η νέα μετάλλαξη, Όμικρον, εντείνουν την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αυτή στην οποία κλάδοι ολόκληροι, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, προσβλέπουν για να καλύψουν μέρος των τεράστιων απωλειών της προηγούμενης περιόδου. Οπότε θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στην οποιαδήποτε επιβολή νέων μέτρων. Η αγορά δεν αντέχει άλλους περιορισμούς, που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δυνητική κατανάλωση, άρα και τους προσδοκώμενους τζίρους των επιχειρήσεων, και θα δυσχεράνουν κι άλλο τη λειτουργία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.
Την ίδια ώρα, το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά, σαρώνει την αγορά εκτινάσσοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αλματώδη αύξηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2020 έχουμε αύξηση 180% στο κόστος του φυσικού αερίου και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση –μεταξύ των οποίων η μετάθεση της πληρωμής της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022– κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν παρέχουν στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και την ακρίβεια.
Για να αντιμετωπιστούν η μείωση του τζίρου, η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και τα συσσωρευμένα χρέη, η Επιμελητηριακή Κοινότητα ζητεί να υπάρξουν περισσότερα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία: Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, μη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ και φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και οι αντοχές μηδαμινές. Πρέπει, εδώ και τώρα να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,
Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Ε.Ε.Α.