Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 13,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, δημιουργούν αναμφισβήτητα αισιοδοξία.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι η σύγκριση γίνεται με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2020. Μια χρονιά κατά την οποία η ελληνική οικονομία, όπως και όλες οι οικονομίες παγκοσμίως, κατακρημνίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αλλεπάλληλων lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας μας σημείωσε «βουτιά» ύψους 9% το 2020, συγκριτικά με το 2019. Σημαντικοί κλάδοι, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο υπέστησαν τεράστια ζημία, με τις επιχειρήσεις να δίνουν καθημερινά αγώνα για να κρατηθούν όρθιες.
Επιβάλλεται, επομένως, μια δεύτερη ανάλυση των αριθμών, που δείχνουν να ευημερούν, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο μετά από μια τέτοιου μεγέθους καθίζηση και την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη στιγμή που η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι διαφορετική και η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019, ακόμη μεγάλη.
Παραμένει, δε, η απειλή της πανδημίας, η οποία είναι σε έξαρση και φαίνεται πώς θα μας ταλαιπωρήσει κι άλλο, με διαδοχικές μεταλλάξεις.
Το επιχειρείν έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, ενώ εξακολουθούν να τίθενται σημαντικά προσκόμματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιτίας των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων.
Ταυτόχρονα, είμαστε αντιμέτωποι με ένα «τσουνάμι» ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στις μεταφορές και τις πρώτες ύλες, το οποίο πλήττει καίρια την αγορά και φυσικά τα νοικοκυριά.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις –ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες– συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και της ανάπτυξης. Συνεχίζουν, σε αντίξοες συνθήκες, να αγωνίζονται, να ματώνουν, να προσπαθούν.
Για να αντέξουν, ωστόσο, και να μην οδηγηθούν σε «λουκέτο», με υψηλό τίμημα για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας. Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει προτείνει μία σειρά από στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων η μετάθεση των άμεσων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων ένα χρόνο μετά, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ βασικών αγαθών από το 13% στο 6%.
Κρατώντας όρθιες τις επιχειρήσεις, κρατάμε όρθια την οικονομία και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της ανοδικής της πορείας.