Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω του διττού χτυπήματος, της ακρίβειας και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια εκτοξεύει και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, οι οποίες πιέζονται παράλληλα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Αναμφίβολα, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι θετικά. Οι ανατιμήσεις, όμως, θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι η στήριξη της Πολιτείας πρέπει να έχει διάρκεια.

Η κάλυψη μέρους του μεγάλου ενεργειακού κόστους είναι σημαντική, δεν αρκεί, ωστόσο, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος συσσωρευμένων οφειλών και να εξαντληθεί κάθε ρευστότητα.

Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει από την πρώτη στιγμή τονίσει τους κινδύνους για το επιχειρείν και συνολικά την οικονομία, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Πρωταρχικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των οφειλών. Σε ένα περιβάλλον ακρίβειας και περιορισμών, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Είναι, επομένως, απαραίτητο να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Προτείνουμε, λοιπόν, να αυξηθούν άμεσα, από 72 σε 120, οι δόσεις αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο και οι επιχειρήσεις θα πάρουν μία σημαντική «ανάσα», αλλά και χρήματα θα καταφέρουν να μπουν στα δημόσια ταμεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό πολλές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν καθόλου στην αποπληρωμή των οφειλών τους, επειδή θα έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν ρολά.

Φυσικά, εξακολουθεί να ισχύει η πρότασή μας για διαγραφή μέρους των πανδημικών χρεών, η οποία όμως χρειάζεται παρέμβαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αφορά επιχειρήσεις και άλλων χωρών.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένα περιθώριο αναμονής. Τα προβλήματα είναι εδώ, πιέζουν ολοένα και περισσότερο, και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να στηριχθούν.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και παράλληλα την τόνωση της ρευστότητας, μέσω της ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων και της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουμε προτείνει, μπορεί να δοθεί σημαντική ανάσα επιβίωσης αλλά και προοπτικής στις επιχειρήσεις. Αυτή πρέπει να είναι και η βάση στην οποία θα οικοδομήσουμε, μία καλύτερη επόμενη ημέρα.