Ανοιχτή και για τους οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση σύνταξης, αλλά χρωστούν στα ταμεία είναι η ρύθμιση αναβίωση των 120 δόσεων.

Με εσωτερική εγκύκλιο του, ο e-ΕΦΚΑ κάνει σαφές ότι στις διατάξεις αναβίωσης ρυθμίσεων μπορούν να υπαχθούν όσοι από τους οφειλέτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η νέα διάταξη.

Για την αναβίωση της ρύθμισης απαιτείται εκ μέρους του οφειλέτη υποβολή αίτησης έως την 31η Ιουλίου 2023, πλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει η νέα διάταξη μεταξύ των οποίων είναι και η καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων της απολεσθείσας ρύθμισης έως και την 31η Ιουλίου 2023. Η αναβίωση γίνεται με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και με όλα τα ευεργετήματα που προβλέπονται στην απολεσθείσα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στις διατάξεις αυτές, προβλέφθηκε η δυνατότητα για τους οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις με βάση το νόμο αυτό, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη της σύνταξης (ηλικιακό όριο και χρόνια ασφάλισης), να δικαιωθούν σύνταξης, εφόσον η οφειλή τους που υπήχθη στη ρύθμιση ήταν κάτω από το όριο οφειλών που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για την απονομή σύνταξης.

Το όριο των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, με εξαίρεση τον ΟΓΑ για τον οποίο το όριο αυτό ορίζεται στις 6.000 ευρώ και μόνο από οφειλές που προκύπτουν από υπαγωγή στην ασφάλιση. Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το παραπάνω όριο, δίδεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού εντός 2μήνου από την γνωστοποίηση της οφειλής προκειμένου η σύνταξη να αρχίσει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού.

Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής το οποίο έχει ρυθμισθεί σε έως 120 δόσεις παρακρατείται μηνιαίως από το ποσό της σύνταξης. Με βάση τα παραπάνω για τα πρόσωπα που θα υπαχθούν στην αναβίωση ρυθμίσεων, αναβιώνει και η ρύθμιση των 120 δόσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Συνεπώς τα πρόσωπα που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ, η οποία εκκρεμεί και τα οποία θα υπαχθούν στη ρύθμιση αναβίωσης, είναι η δυνατή η χορήγηση σύνταξης εφόσον ως προς το ύψος της οφειλής τους, όπως αυτή επαναπροσδιορίζεται μετά την αναβίωση της απολεσθείσας ρύθμισης, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ρύθμισης των 120 δόσεων, με παρακράτηση του υπολειπόμενου αριθμού των δόσεων από τη σύνταξή τους.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το νόμο του 2019, οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις έχουν ως εξής: Αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό είναι κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες, ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης (εφόσον έχει κλείσει τα 67 έτη του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019).

Οι οφειλές αυτές καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120. Η υποχρέωση καταβολής καθορίζεται ως εξής:

– Έως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης.

– Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης.

Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα του προηγούμενου εδαφίου παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό. Οι επόμενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης. Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης.

Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.

– Αν η αίτηση συνταξιοδότησης απορριφθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει, εντός 3 μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης. Αν η συνταξιοδότηση διακοπεί λόγω λήξης του δικαιώματος, ο οφειλέτης εξακολουθεί να υπάγεται στη ρύθμιση.

Αν έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση και τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για τον σκοπό αυτό, η οφειλή μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, ως εξής:

– Η αρχική οφειλή, δίχως τον συνυπολογισμό των καταβολών, υπολογίζεται βάση τις διατάξεις επανυπολογισμού (σ.σ. για χρέη προ του 2017)

– Από το ποσό της οφειλής, αφαιρούνται τα εφάπαξ ποσά που έχουν καταβληθεί, εντάσσεται στη ρύθμιση. Αν το ποσό της οφειλής, που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, είναι μικρότερο από αυτό που έχει καταβληθεί, το υπερβάλλον δεν αναζητείται.

Διαβάστε περισσότερα