Στο ζήτημα με τις αναστολές ανεμβολίαστων και το σενάριο για απολύσεις αναφέρθηκε, σε σημερινή του τοποθέτηση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξέφρασε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κ. Χατζηδάκης για τις απολύσεις, «υπάρχουν οι προβλέψεις οι γενικές του Εργατικού Δικαίου, εμείς λέμε για το τι λέει ο νόμος».

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση που γίνονται απολύσεις ανεμβολίαστων

«Τώρα από εκεί και πέρα αν γίνονται απολύσεις κατά παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου ή των προβλέψεων του Εργατικού Δικαίου, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι σχετικές διαδικασίες», θέλησε να καταστήσει σαφές.

«Έχει περάσει η σχετική νομοθετική διάταξη. Εκείνο που προβλέπεται είναι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ.

«Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι η κυβέρνηση εννοούσε αυτό είπε, ότι θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου οι αρμόδιες μονάδες, τα αρμόδια ιδρύματα προχωρούν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας», συμπλήρωσε αναφέροντας πως υπάρχει η δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις που ορίζονται από τον νόμο.

Θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων;

Μάλιστα, ρωτήθηκε και για το αν μπορεί να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Τότε ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε πως «ο νόμος αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται. Δεν θέλω όμως, εγώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση διότι μιλάμε για τις νοσηλευτικές μονάδες και για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων».

Και όσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο, τόνισε πως «υπάρχει πρόβλεψη του νόμου για επέκταση αλλά δεν είμαστε εκεί».

«Είναι οι πρώτες ημέρες, το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε. Βλέπουμε τι γίνεται, και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε την κατάσταση και αν κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που πρέπει», σχολίασε χαρακτηριστικά.