Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε σήμερα ότι στις τιμές του ρεύματος θα υπάρξει σίγουρα αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για δραστικές μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κλείδωσαν οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι πέραν των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει με επιδοτήσεις από το Ταμείο Ρύπων και επιδοτήσεις κατευθείαν από τη ΔΕΗ, θα υπάρξει ευρύτερη παρέμβαση σε κρατικό επίπεδο για να απαλυνθούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμολογίων.

«Η προσπάθεια έχει εξ’ αντικειμένου δυσκολίες, γι’ αυτό η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον γιατί είναι μεγαλύτερης εμβέλειας η παρέμβαση και μπορεί να επηρεαστούν και οι αγορές με τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεύτερον γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι πχ. από τα χρήματα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Και πρόσθεσε ότι «Περιμέναμε δραστική παρέμβαση από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και την αποτελεσματικότητα που όλοι θα ευχόμασταν, και γι’ αυτό θα κινηθούμε σε εθνικό επίπεδο».

Όπως σημείωσε θα ήταν «προτιμότερο να πάρουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες παρά να παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό». «Όσο λάθος είναι να υποτιμά κανείς το πρόβλημα, γιατί είναι τσουχτερά τα τιμολόγια, και υπάρχει αντίδραση φυσικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, άλλο τόσο είναι να παρουσιάζονται διάφοροι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί και να λένε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, παντού στην Ευρώπη, εκείνοι εδώ στην Ελλάδα έχουν μαγικές λύσεις να εξαφανίσουν το πρόβλημα με ένα σφουγγάρι» τόνισε.

Σχετικά με τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες δήλωσε ότι επίσης αναμένει σχετική αποκλιμάκωση. Εάν δεν συμβεί, διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα όπλα. «Πρόσφατα πέρασε νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κατονομάζονται οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, κι όχι μόνο να επιβάλλονται πρόστιμα, είναι αυτό που λέγεται στα αγγλικά ‘name and shame’. Αυτή η μέθοδος προφανώς θα ακολουθηθεί, και πρέπει να ακολουθηθεί. Η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς να παρακολουθεί να κάνει συγκρίσεις να επιβάλλει ποινές και να δημοσιοποιήσει ονόματα. Θα κατονομάζονται αυτοί που κάνουν μαγκιές, έχει ψηφιστεί αυτό».