Από 16 Αυγούστου και έπειτα θα ισχύσει το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας στους εργαζόμενους σε μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων.

«Πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων.
Το μέτρο προχώρα από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται και με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μετρό» εξήγησε ο υπουργός.

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων

«Εγώ πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι θα εμβολιαστούν.  Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι απολύσεις ως θεωρητική προσέγγιση, από την άλλη η επιλογή να κάνουμε την προσευχή μας ‘Θεέ μου βοήθησε να φώτισε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν’.  Δεν είμαστε ούτε με τη μια προσέγγιση ούτε με την άλλη.

Αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις θα το κάναμε, αν θέλαμε να επιλέξουμε την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ (…) «καλό να εμβολιαζόμαστε άλλα όχι υποχρεωτικότητα» τα πράγματα θα οδηγούνταν προς τα πίσω.  Ακολουθούμε ευρωπαϊκό δρόμο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Διαλέγουμε, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, κάποιους τομείς προτεραιότητας που είναι οι πιο ευαίσθητοι θα δούμε πως θα προχωρήσει και στη συνέχεια θα σταθμίσουμε τα πράγματα.

Τι προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες φροντίδας

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού, υποστηρικτικού) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, ήτοι:

(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(ι) Ειδικά ιδρύματα

(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Έως 16/8 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού, υποστηρικτικού) των ιδιωτικών και δημοσίων δομών Υγείας (διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.). Έως 1/9 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Στο «κάδρο» οι εκπαιδευτικοί