Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Η Αθήνα εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο ως ο μεγαλύτερος δήμος της επικράτειας.

Ομολογουμένως η συζήτηση γύρω από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν κυριάρχησε στην επικαιρότητα ελέω φυσικών καταστροφών αλλά και των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα δεν είναι μια συζήτηση δευτερευούσης σημασίας.

Οι δημοτικές Αρχές δεν είναι ένα συμπλήρωμα της κρατικής μηχανής των αιρετών, αλλά είναι τα όργανα που ορίζουν την καθημερινότητα των πολιτικών με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Για να επιστρέψουμε, όμως, στα της Αθήνας, η υποψηφιότητα που προσθέτει και προσδίδει έναν διαφορετικό τόνο ως προς την ατζέντα – στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων – είναι αυτή του Χάρη Δούκα.

Ο κ. Δούκας είναι ένας υποψήφιος που έδειξε ότι αντιμετωπίζει με καθαρά αυτοδιοικητικούς όρους τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, με ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο σε μια βιώσιμη και πράσινη – περιβαλλοντικά – Αθήνα.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα του Χάρη Δούκα και της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Τώρα» περιλαμβάνει φύτευσης τουλάχιστον 25.000 Δέντρων Ξηρικής Αντοχής σε κάθε Γειτονιά σε βάθος πενταετίας, μέτρα για τον περιορισμό της ηχορύπανσης μιας πραγματικά θορυβώδους πρωτεύουσας, ίδρυση πολλαπλών ενεργειακών κοινοτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης στις εγκαταστάσεις του δήμου.

Όμως, δεν μένει μόνο σε αυτά. Η Αθήνα και οι γειτονιές της είναι γνωστό, για όσους ζούμε και εργαζόμαστε εντός των συνόρων του δήμου Αθηναίων, ότι είναι μια πόλη αφιλόξενη για πεζούς, ΑμεΑ και γονείς με καροτσάκια. Γι’ αυτό αντί για μόλις 24 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε χωρίς σχέδιο η απερχόμενη δημοτική αρχή για την κατασκευή – ανακατασκευή των πεζοδρομίων, ο Χάρης Δούκας έχει δεσμευτεί για επένδυση τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ την πενταετία 2024 – 2028.

Παράλληλα, δεν απουσιάζουν οι προτάσεις για ρυθμιστικό πλαίσιο – σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση – για την βραχυχρόνια μίσθωση, όπου ο δήμος Αθηναίων πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα για όσους αναζητούν στέγη στις γειτονιές της Αθήνας.

Επιπλέον, ένας σύγχρονος δήμος για να μπορέσει να είναι λειτουργικός, απαιτείται να έχει πλήρη διαφάνεια στα δημοσιονομικά του. Γι’ αυτό η παράταξη «Αθήνα Τώρα» προτείνει την εφαρμογή Δεικτών Παρακολούθησης Προόδου για τις πολιτικές και τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος. Θα λέγαμε μια δημοτική «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, δήλωσε πως «η Αθήνα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2019». Πράγματι, η Αθήνα του κ. Μπακογιάννη είναι ένα Βατερλό για την καθημερινότητα των Αθηναίων, μετατρέποντας το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα απέραντο εργαστήριο δοκιμών και πειραματισμών, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τους κατοίκους και τους τουρίστες, τους οποίους υποτίθεται πως θέλει να προσελκύει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Την προσεχή Κυριακή, λοιπόν, οι δημότες της Αθήνας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια υποψηφιότητα σαν του Χάρη Δούκα που παντρεύει τον εκσυγχρονισμό του δήμου με τις πράσινες πολιτικές ή θα δώσουν συνέχεια στο χάος και στα έργα μιας θολής βιτρίνας.

Η επιλογή ανήκει πλέον στις Αθηναίες και τους Αθηναίους…

Διαβάστε ακόμη: