Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε μιλώντας για τον τραυματισμό του Έλληνα πυροσβέστη το πρωί της Κυριακής στην Πάρνηθα, αλλά και για την πτώση του αεροσκάφους πετζετέλ που σημειώθηκε στην Ζάκυνθο, με τον πιλότο και πατέρα δύο παιδιών να είναι ευτυχώς καλά στην υγεία του.

Παράλληλα, αναφερόμενος για τις πυρκαγιές στην Εύβοια είπε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμα δύσκολη νύχτα, όπου ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Όσον αφορά στην Αττική υπογράμμισε ότι η εικόνα βελτιώνεται όσο περνούν οι ώρες, ωστόσο κατέστησε σαφές πως οι περιπολίες θα συνεχιστούν και απόψε για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η κατάσταση ωστόσο στην Εύβοια είναι δύσκολη, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Παραδέχθηκε πως η νύχτα θα είναι δύσκολη, ωστόσο σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Οι νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο τέθηκαν γρήγορα σε έλεγχο για αυτό είναι σε ύφεση. Η πυρκαγιά στην Ηλεία που έφτασε στην Αρκαδιά είναι σε ύφεση τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι έχει αφήσει μικρά μέτωπα και αντιμετωπίζονται με επιτυχία ενώ και εκεί αναμένεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις.

Απαγορεύεται η διέλευση στα δάση ως 13 Αυγούστου 

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται σε ισχύ έως την επόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου έως τις 6 το πρωί. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτήν απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση η παραμονή σε δάση και εθνικούς δρυμούς περιοχές Natura και άλση. Επιπλέον απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα και εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Στα εναέρια μέσα αναφέρθηκε το πρωί 

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε αναφορικά με την Εύβοια ότι είναι δύσκολο να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα στην Εύβοια, λόγω του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας που δημιουργείται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τα εναέρια μέσα επικεντρώνονται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς κοντά στους οικισμούς.

Όπως είπε, η περιορισμένη ορατότητα, οι αναταράξεις και το μικροκλίμα προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο των πτητικών μέσων στην Εύβοια. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για ομαλή επιχείρηση των αεροσκαφών σε ένα μέτωπο πυρκαγιάς:

Πώς θα πάνε
Πώς θα ρίξουν
Πώς θα φύγουν
Και είπε πως εάν μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται τότε τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.