Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό της Αθήνας, είναι κάτι περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, έναν συγκερασμό ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, την πρώτη και τελευταία εντύπωση, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, της Ελλάδας και του πολιτισμού της.

Στα 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής αριστείας και του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου του, το αεροδρόμιο της Αθήνας επιδεικνύει σε καθημερινή βάση την πολιτισμική ταυτότητά του.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 100 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των Αναχωρήσεων, την Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου – την Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Το Μουσείο της Ακρόπολης-Κλασικός προορισμός, καθώς και τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων.

Destinations 4/2-14/7/2019

Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Πέρα όμως από τις μόνιμες εκθέσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς στους εκθεσιακούς χώρους «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον» που βρίσκονται στο κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού, τους οποίους επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκατ. αφικνούμενοι επιβάτες.

Η κυρία Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη είναι Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει επιληφθεί επισταμένως τα διαρκώς ανανεωμένα και εξελισσόμενα εικαστικά δρώμενα που αποσκοπούν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Η Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη

-Κυρία Μητσοτάκη, 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αερολιμένα, το Μάρτιο του 2001 και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωρίσιμη πια πολιτισμική ταυτότητα. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για την ομάδα του Αερολιμένα που ασχολήθηκε με αυτό να τον εδραιώσει και ως φορέα πολιτισμού;  

-Στα 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, το Μάρτιο του 2001, ο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε, ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας έπρεπε να καταξιωθεί και να εδραιωθεί και ως ένας χώρος με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα.   

Αφετηρία στην πίστη μας αυτή υπήρξε το δεδομένο πως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είχε το προνόμιο να εξυπηρετεί μια από τις πλέον εμβληματικές πόλεις του κόσμου, με τεράστια συνεισφορά στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.  

Η δυσκολία στην οποία αναφερθήκατε στην ερώτησή σας ήταν κυρίως το γεγονός, ότι δυο – τρεις δεκαετίες πριν ο πολιτισμός γενικότερα δεν είχε θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου ή γινόταν αποσπασματικά. Ο ΔΑΑ έχει εδραιώσει ένα μόνιμο πολιτιστικό πρόγραμμα με συνέπεια και εξέλιξη.     

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr