Στην αρχή έλεγαν πως όχι μόνο δεν υπάρχει πληθωρισμός, αλλά πως έχουμε αποπληθωρισμό… Στη συνέχεια μας «καθησύχασαν» πως θα είναι απλώς «παροδικός υπερπληθωρισμός», ένας όρος που επινόησαν μαζί με όλες τις υπόλοιπες μπούρδες που έχουμε ακούσει φέτος από τα στόματα ειδικών.

Τώρα, φτάσαμε νομοτελειακά στο σημείο όπου ούτε καν μεταξύ τους δε συμφωνούν. Αν είναι να πεις ένα ψέμα, συνεννοήσου σωστά. Μετά το “δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πληθωρισμό όπως του 1970” του Πάουελ, οι μισοί πλέον (από τους «γκουρού» ντε – τραπεζίτες, οικονομολόγοι, κυβερνητικοί) μιλούν για έκρηξη πληθωρισμού, οι υπόλοιποι συνεχίζουν το τροπάρι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όχι ότι μας εκπλήσσει όλο αυτό. Εμείς άλλωστε και γνωρίζουμε, και είχαμε προειδοποιήσει μήνες τώρα, μέσα από αυτήν τη στήλη. Άλλωστε δεν τίθεται κάποιο θέμα συζήτησης, το ντιμπέιτ μεταξύ των ειδικών είναι ανούσιο, είναι απλά θέατρο. Διότι τα νούμερα έχουν βγει, και δε λένε ψέματα. Ο πληθωρισμός είναι εδώ, είναι πιο άσχημος από ποτέ, και σε καμία περίπτωση δε θα είναι παροδικός.

Χάος με τον πληθωρισμό – Διχασμένοι οι ειδικοί

Bullard (Fed): Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έκρηξη πληθωρισμού το 2022

Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η Fed για εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού στο επόμενο έτος (2022), δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω εκρηκτική άνοδο, ενισχυμένος από μια ταχύτερη της προβλεπόμενης οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε ο Bullard.

«Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με την επενεκκίνηση της οικονομίας από ό, τι θα περίμενε κανείς και ο πληθωρισμός έχει συντονιστεί με αυτή την κίνηση», δήλωσε ο Bullard.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι υφίσταται κίνδυνος από την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και ότι αυτές αναμένεται να ενταθούν»

Μέση πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 3% – Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2023

Η Bullard προβλέπει τον βασικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5% για το επόμενο έτος.

Η μέση πρόβλεψη των 18 συμμετεχόντων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς είναι για τον βασικό πληθωρισμό στο 3% φέτος και 2,1% για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας του Ιούνιο.

Ο πρόεδρος Jerome Powell επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού σε μεγαλύτερο ύψος από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.

Αξιωματούχοι αναθεώρησαν επίσης ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου με την μέση πρόβλεψη να κάνει λόγο για δύο αυξήσεις εντός του 2023.

Λευκός Οίκος: Το καλοκαίρι θα πιάσει ταβάνι ο πληθωρισμός

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι πιθανό αυτό το καλοκαίρι να φτάσει στο ψηλότερο σημείο του και στη συνέχεια να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το φθινόπωρο, δήλωσε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Biden σε μία πρώτη αντίδραση στην είδηση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου – κατά 0,6% – τον περασμένο μήνα, το Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2021.

Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,0% το Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2008 σε υψηλό 13 ετών, και αφού κατέγραψε άνοδο 4,2% τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος ο οποίος προέβη στη ανώνυμη δήλωση, επισήμανε ότι η σημαντική επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών οφείλεται κατά μείζονα βαθμό στο αποκαλούμενο από τους οικονομολόγους «βασικό αποτέλεσμα», δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης που είχαν καταγράψει οι τιμές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι ως μέγεθος το «βασικό αποτέλεσμα» σχετίζεται με τον πληθωρισμό την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εάν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλός την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ακόμη και μια μικρότερη αύξηση του Δείκτη Τιμών θα δώσει αριθμητικά ένα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στη τρέχουσα συγκυρία.

Στην περίπτωση μας, αυτό σχετίζεται με τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημίας και την τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Χάος με τον πληθωρισμό – Διχασμένοι οι ειδικοί

«Συγκυριακό φαινόμενο»

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένει πεπεισμένο ότι η τρέχουσα άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή θα αποδειχθεί παροδική και ότι την ίδια πεποίθησαν μοιράζονται οι οικονομικοί αναλυτές, οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Πιθανότατα θα δούμε την ένταση του φαινομένου από αυτό το καλοκαίρι, και (τότε) το φθινόπωρο, τα πράγματα πιθανότατα θα αρχίσουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό », δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον  λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα των προοπτικών για τη διαμόρφωση των τιμών στην πεντετία, δήλωσε ο αξιωματούχος (πενταετής πληθωρισμός).

Το ίδιο στοιχείο καταγράφεται και στις έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς, τις έρευνες στους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς αναλυτές.

Όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος απορρίπτει τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ότι οι προτεινόμενες από τον Biden δημοσιονομικές δαπάνες στις υποδομές, την παιδική φροντίδα και τα κοινοτικά κολέγια θα ασκήσουν περαιτέρω ανοδική πίεση στις τιμές, δεδομένου ότι αυτές καλυπτουν μόνο το 2023 και μετά επιμερίζονται σε μια δεκαετία.

Δεν πρόκειται για διαδοχικά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία σωρεύονται, επισήμανε ο αξιωματούχος. «Αντιμετωπίζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα στη μακρά διάρκεια.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας για την επίλυση προβλημάτων που έχουν παρελθόν 40 ετών»,κατέληξε.

Daly (Fed): Προς το 2022 οι πρώτες αλλαγές νομισματικής πολιτικής

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσει να μειώνει την έκτακτη υποστήριξη μέσω της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ από τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του San Francisco Daly, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021..

«Είμαι αισιόδοξη για την ανάκαμψη», δήλωσε η Daly στους δημοσιογράφους την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Η καταγραφή «σημαντικής περαιτέρω προόδου» ως προς το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης και τον στόχο πληθωρισμού 2% της Fed – το κατώτατο όριο που έθεσε η Fed τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μείωση των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων – είναι «εντός του οπτικού μας πεδίου – νομίζω ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή αργά φέτος, είτε στις αρχές του επόμενου έτους, σημείωσε.

«Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το χρόνο που θα φτάσουμε αυτό το κατώφλι», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα να συζητούν το χρονοδιάγραμμα και το ρυθμό μείωσης τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.

«Ίσως υπερβεί το 3% ο πληθωρισμός – Η Fed πρέπει να μείνει σταθερή στην πολιτική της»

H Daly είπε ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης θα είναι εάν η Fed θα πρέπει να μειώσει τις αγορές της σε ομόλογα που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, νωρίτερα ή ταχύτερα από τα ομόλογα του δημοσίου, δεδομένης της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην αγορά κατοικιών.

Αν και επισήμανε ότι εναπόκειται στην επιτροπή να λάβει οποιαδήποτε απόφαση, φάνηκε να συμφωνεί με την συζήτηση που λαμβάνει χώρα, επισημαίνοντας ότι οι αγορές στεγαστικών δανείων έχουν ευρυθμη λειτουργία και ότι οι αγορές αυτού του είδους των περιουσιακών στοιχείων από τη Fed δεν επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων απ’ ό,τι εν γένει η αγορά ομολόγων είτε οι γενικότερες συνθήκες στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Αν και αναμένει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί το 3% καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και οι περιορισμοί της προσφοράς αυξάνουν τις τιμές, η Fed θα πρέπει να παραμείνει «σταθερή» στην πολιτική και να μην ανταποκριθεί στους επόμενους μήνες των «ασταθών» δεδομένων, υπογράμμισε.

«Το φθινόπωρο αναμένω να έχω σαφέστερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι μέχρι τότε πολλοί από τους παράγοντες που περιορίζουν την προσφορά εργασίας – κλείσιμο των σχολείων, ανησυχίες για την υγειονομική κατάσταση, ενισχύσεις προς τους ανέργους – θα ασκούν μικρότερη επιρροή.

Διαβάστε εδώ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991 ο πληθωρισμός!