Οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex και Patek Philippe υποχώρησαν σε νέα χαμηλά δύο ετών στη δευτερογενή αγορά τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση για ακριβά ρολόγια συνέχισε να μειώνεται εν μέσω αυξανόμενης προσφοράς αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg.

Ο Δείκτης Bloomberg Subdial Watch υποχώρησε 1,8% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2021. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 ρολόγια με τις περισσότερες συναλλαγές ανά αξία στη δευτερογενή αγορά, έχει υποχωρήσει τώρα κατά 42% από το υψηλό του Απριλίου 2022.

Οι μειώσεις ακολουθούν μια τεράστια άνοδο των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ για τα μοντέλα Rolex, Patek και Audemars Piguet με τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα που τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί εν μέσω ισχυρού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη, οι συλλέκτες ρολογιών περιορίζουν τις αγορές ρολογιών.

Η Christy Davis, συνιδρυτής της Subdial, μιας πλατφόρμας εμπορίας ρολογιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω αποδυνάμωσης, καθώς αυξάνεται η προσφορά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πουλήσουν οι έμποροι μεταχειρισμένων ρολογιών.

Βλέπουμε αυξανόμενη πτωτική πίεση στην αγορά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών, με δεδομένο πως οι έμποροι μείωσαν τις τιμές για να κυνηγήσουν τις πωλήσεις», δήλωσε ο Davis.

Ο αριθμός των μεταχειρισμένων ρολογιών που διατίθενται στη δευτερογενή αγορά έχει αυξηθεί κατά 5% από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Subdial. Η αβεβαιότητα στις τιμές, η οποία μετρά το spread στις τιμές που προσφέρονται για ένα ρολόι από διαφορετικούς πωλητές, έχει αυξηθεί κατά 12% την ίδια περίοδο.

«Με περισσότερα ρολόγια διαθέσιμα σε μεγαλύτερη κλίμακα τιμών, αυτό που βλέπουμε είναι οι άνθρωποι να ρίχνουν τις τιμές για να κυνηγήσουν τις πωλήσεις στην περίοδο των γιορτών», είπε ο Davis.

Καθώς οι αγοραστές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και απαιτητικοί, ο μέσος αριθμός ημερών που χρειάζεται για να πουληθεί ένα ρολόι έχει αυξηθεί κατά 8% από τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Subdial.

Ένας δείκτης επωνυμίας Rolex υποχώρησε 1,5% τον περασμένο μήνα και τώρα είναι μειωμένος κατά 27% από την κορύφωση της αγοράς τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg και το Subdial. Ένας δείκτης τιμών μοντέλων Patek Philippe σημείωσε πτώση 2,3% τον Οκτώβριο και τώρα είναι μειωμένος κατά 47% από τον Απρίλιο του 2022.

Ενώ οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα ρολόγια Rolex και Patek έχουν διορθωθεί απότομα από την κορύφωσή τους, τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και για τις δύο μάρκες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τις τιμές για τις οποίες πωλούνται στο λιανικό εμπόριο.

Διαβάστε ακόμη: