Οι τιμές των γερμανικών εισαγωγών μειώθηκαν κατά 13,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1987, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία, κυρίως λόγω της επίδρασης της βάσης από τις αυξήσεις των τιμών το προηγούμενο έτος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 13,1% από έτος σε έτος.

Οι τιμές εισαγωγής παρουσίασαν ελαφρά μείωση 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία.

Οι εισαγωγές ενέργειας κοστίζουν 47,4% λιγότερο από τον Ιούλιο του 2022. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, οι τιμές εισαγωγής τον Ιούλιο του 2023 ήταν 3,1% χαμηλότερες από τον Ιούλιο του 2022.

Δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία προμηθεύεται πολλά ενδιάμεσα προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, η πτώση των τιμών των εισαγωγών έχει καθυστερημένη επίδραση στον γενικό πληθωρισμό.

Η Γερμανία θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Αύγουστο την Τετάρτη. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο εναρμονισμένος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί στο 6,3% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στο 2,6% αυξάνεται ο ισπανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων

Ο ισπανικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενισχυμένος από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) την Τετάρτη.

Αυτό ήταν υψηλότερο από το ποσοστό 2,3% τον Ιούλιο και συμβαδίζει με τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, όταν ο πληθωρισμός ήταν 10,5%, ανέφερε το ΙΝΕ.

Η Ισπανία είχε έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο του 2022 και υποχώρησε προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: