Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες σε θάλασσα και ξηρά για τον εντοπισμό του 28χρονου τουρίστα από τη Βόρεια Μακεδονία που βούτηξε στην παραλία Μύτη, στο Ποσείδι στη Χαλκιδική και αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι δύο φίλοι του, με τους οποίους έκανε διακοπές στη Χαλκιδική και ήταν μαζί του στη θάλασσα, όταν τους παρέσυραν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα κατάφεραν να σωθούν.

Ο 25χρονος φίλος του, Βασίλ, περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού, λίγη ώρα αφού παρασύρθηκε από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή και μεταφέρθηκε αρχικά στο αλιευτικό καταφύγιο Νέας Σκιώνης και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Πολυγύρου για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Ο άλλος φίλος τους, Ίβαν 30 ετών εντοπίστηκε μετά από περίπου 19 ώρες στη θάλασσα, σε απόσταση 14 μιλίων από τη Νέα Σκιώνη από ελικόπτερο και περισυνελέγη από φορτηγό πλοίο που συμμετείχε στις έρευνες.

Χαλκιδική: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των δύο διασωθέντων

Ο 30χρονος Ίβαν, ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι όταν πήγαν να κολυμπήσουν η θάλασσα ήταν ήρεμη και μέσα δύο λεπτά όλα άλλαξαν, άρχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και να υψώνονται κύματα.

Επίσης, ο νεαρός τουρίστας ο οποίος διασώθηκε πρώτος, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» για την περιπέτεια που είχε το Σάββατο στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

«Πρώτα από όλα δεν ξέραμε ότι τα κύματα θα ήταν τόσο δυνατά και ψηλά. Την μία στιγμή ήμασταν στα ρηχά και την επόμενη ήμασταν παγιδευμένοι στην ανοιχτή θάλασσα, μη μπορώντας να γυρίσουμε πίσω. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, δεν το καταλάβαμε στην αρχή! Ήταν πολύ τρομακτικά, σαν μία σκηνή από ταινία θρίλερ», περιέγραψε το σκηνικό.

Ερωτηθείς για το τι θα πρότεινε, ώστε να αποφευχθεί ανάλογο περιστατικό, είπε: «Θα ήθελα να ζητήσω από τις ελληνικές αρχές να βάλουν μία πινακίδα που να προειδοποιεί τον κόσμο για τον κίνδυνο που επιφυλάσσουν τα ρεύματα και τα κύματα για να μην ζήσουν άλλοι άνθρωποι αυτό που ζήσαμε».

Ο νεαρός από τη Βόρεια Μακεδονία ευχαρίστησε το Λιμενικό «που μας έσωσε, αλλά και όλους τους ειδικούς που φρόντισαν να σιγουρευτούν πως είμαστε καλά στην υγεία μας».

Το χρονικό της περιπέτειας στη Χαλκιδική

Οι τρεις νεαροί γιόρταζαν τα γενέθλια του ενός κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Χαλκιδική. Εξαφανίστηκαν όταν βούτηξαν στη θάλασσα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Μπρεζόβσκι ήταν ο πρώτος που εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο δεύτερος φίλος του, ο 30χρονος Ιβάν, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 14 ναυτικά μίλια από το σημείο από όπου εξαφανίστηκε, αφού πέρασε 19 ώρες στα ανοιχτά κολυμπώντας και με τη βοήθεια μιας πλαστικής μπάλας.

Οι έρευνες για τον τρίτο της παρέας συνεχίζονται και σήμερα.

Χαλκιδική: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τρίτο αγνοούμενο

Στις έρευνες που διεξάγονται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του συμμετέχουν δυο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, επτά παραπλέοντα πλοία από θαλάσσης και από αέρος επιχείρησε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έρευνες διεξάγονται και στην ξηρά στην περιοχή γύρω από το Ποσείδι από περιπολικό όχημα του Λιμενικού και πεζοπόρα τμήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και εθελοντές διασώστες του Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

«Έχουμε ελπίδες», δήλωσε στον ΑΝΤ1 μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η Ευαγγελία Τεμερίδου, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή διάσωση ως «θαύμα».