Μερίσματα που κατάφεραν να επαναφέρουν τα «χαμόγελα» στις τάξεις των μικροεπενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τα οποία είχε «κλέψει» το προηγούμενο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού, έδωσαν οι εισηγμένες για την χρήση του 2020.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Η εξέλιξη αυτή εξέπληξε θετικά την αγορά, αφού ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι εμπλεκόμενοι (επενδυτές, αναλυτές) δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι τα εφετινά μερίσματα που αφορούσαν ένα από τα πιο περίεργα «12μηνα» της ιστορίας των παγκόσμιων αγορών λόγω του Covid-19 θα ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Όσοι μέτοχοι, λοιπόν, φάνηκαν υπομονετικοί και διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους κατά το διάστημα της κρίσης φαίνεται πως επιβραβεύονται εφέτος από μερίδα εισηγμένων που δείχνει αρκετά γενναιόδωρη. Εξάλλου, τα μερίσματα αποτελούν παραδοσιακά «μαγνήτη» για ορισμένες εταιρίες, οι οποίες εδώ και δεκαετίες θεωρούνταν «καλά χαρτιά» μόνο και μόνο επειδή έδιναν υψηλό μέρισμα στους μετόχους τους.

Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα και γιαυτό υπάρχουν ορισμένοι που δεν προχωρούν σε διανομή μερίσματος ούτε και σε επιστροφή κεφαλαίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μέση μερισματική απόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αρκετά υψηλότερη από το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων, από τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, αλλά και από τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Ποιοι ξεχωρίζουν

Μερισματική απόδοση άνω του 7,4% δίνει στους μετόχους της η μετοχή της Paperpack, ενώ ποσοστό άνω του 6% σημειώνουν οι Νάκας, Μύλοι Κεπενού και Ευρωπαϊκή Πίστη. Από εκείνους που ξεχωρίζουν και οι ΑΕΕΑΠ, Prodea, Intercontinental Internationalκαι Bri Q Properties με αποδόσεις 5,69%, 5,32% και 2,97% αντίστοιχα.

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει υψηλό μέρισμα που οφείλεται και στην πώληση της ρουμανικής δραστηριότητας. Η ΤτΕ, με μέρισμα €0,6720 ανά μετοχή και απόδοση 4,41%, αποτελεί «σταθερή αξία» για εκείνους που κυνηγούν τις μερισματικές αποδόσεις αφού διανέμει μέρισμα κάθε χρόνο.

Στην ευρύτερη μικρομεσαία κατηγορία η ΓΕΒΚΑ εμφανίζει επίσης μια πολύ καλή μερισματική απόδοση 3,35% ενώ πέριξ του 3% κινείται η απόδοση των Autohellas, Mermeren Kombinat και Inform Π. Λύκος.

Σημειώνεται ότι η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου η οποία είναι αφορολόγητη και αντιστοιχεί σε απόδοση άνω του 2,3%, παρόμοια με Μυτιληναίου και ΟΛΠ, δίνοντας αυτό το μικρό μέρισμα παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στην περσινή χρήση.

Το σχέδιο δράσης του ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αλλάζει ο όμιλος Jumbo εξαιτίας της ανόδου του μεταφορικού κόστους, καθώς η τιμή των πρώτων υλών ολοένα και αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η εταιρία προκατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019.

Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής. Για το 2021 θα προχωρήσει και πάλι στην καταβολή έναντι του μερίσματος για την εφετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30ή Ιουνίου 2019.

Η καταβολή του μερίσματος για τη χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή, θα καταβληθεί στους μετόχους του ομίλου μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

«Τσεκούρι» στα τα bonus των golden boys από τη Citigroup

Οι προβλέψεις της Citi για τα μερίσματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την νέα επενδυτική «στρατηγική» που βασίζεται στο μέρισμα αποτελεί η πρόσφατη ανάλυση της Citi, η οποία επισημαίνει ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να διαμορφώσουν μια τέτοια στρατηγική στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην ανάλυση, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι τα μερίσματα εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν σημαντικά κατά 18% το 2021, ενώ η αύξηση το 2022 θα κινηθεί στο 6%.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η τράπεζα, τα μερίσματα των εταιριών του παγκοσμίου δείκτη MSCΙ World μειώθηκαν κατά 14% ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης που προκλήθηκε από την Covid-19.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν και η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1970. Όπως λέει, οι υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα σημαίνουν ότι, ακόμη και δεδομένης της πτώσης των μερισμάτων που παρατηρήθηκε, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες απόδοσης.