Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε σήμερα (12/08) ότι ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα και παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, συνέχισαν να αυξάνουν τις ενέργειες και τις συζητήσεις τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο· ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα μετατραπούν σε μία θάλασσα φιλίας, ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτά».

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειος της «Μεγάλης Νίκης» (Μικρασιατική Καταστροφή), που «τερμάτισε την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα», απείλησε ότι η Αθήνα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες, που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Χθες (11/08), ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στη γνωστή… επωδό περί εξοπλισμού των νησιών, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των Πρέσβεων.

«Η Τουρκία δείχνει θέληση για μία συνολική λύση, όμως και η Ελλάδα καθυστερεί. Ιδιαιτέρως στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, ήτοι σε εκείνα που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα εξοπλίζει.

Το φέραμε, επίσης, στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το ίδιο και σε άλλες χώρες. Το φέραμε ως ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας και πρόκειται να το παρακολουθήσουμε. Διότι, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», τόνισε.