Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το “11th Annual Capital Link Sustainability Forum” με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. H Capital Link για 11η χρονιά παρουσίασε ένα πανόραμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, εντάσσοντας την κοινωνική πρόοδο ως βασική στρατηγική και «φωτίζοντας» τις απαραίτητες συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν μέσω πανδημίας.

Το διήμερο συνέδριο είχε ένα πρόγραμμα μεστό, ποιοτικό, υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ένα συνέδριο που κάλυψε όλα τα σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό.

 Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με συζήτηση των παρακάτω θεμάτων.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών:

  • Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον Ορίζοντα των Διεθνών Επενδυτών
  • Βιώσιμη Οικονομία & Επιχειρήσεις

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

 κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

  • κ. Ευάγγελος Ι. Λάκατζης, Partner – Saplegal – S. Papadimitriou & Partners Law Firm

Η συζήτηση ανάμεσα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. ‘Αδωνη Γεωργιάδη και τον εταίρο της δικηγορικής εταιρίας Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, κ. Βαγγέλη Λάκατζη κατέδειξε την πραγματοποίηση επενδύσεων, ως μονόδρομο για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Συναφώς αναφέρθηκαν σημαντικές πρόσφατες ή σκοπούμενες επενδύσεις οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Ελλάδας, ως επενδυτικού στόχου, καθώς ο ρόλος και σχεδιασμός του Κράτους προκειμένου το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον να γίνει ελκυστικότερο και χρηστικότερο. Παράλληλα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τομείς στους οποίους υπάρχει τόσο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, όσο και ζήτηση από την πλευρά της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ δόθηκε έμφαση στη φιλοσοφία και νοοτροπία του Έλληνα επιχειρηματία ως προς τον ρόλο των επενδύσεων. Τέλος, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών επενδυτών αλλά και οι σημαντικές αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει αναφορικά με το επιχειρείν του μέλλοντος.

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε τα εξής: «Στη μετά Covid εποχή πρόκειται να έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 11ο Capital Link Sustainability Forum και, παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο της συνεδρίας, τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στα ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από το β’ εξάμηνο του 2019».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέφερε ως χαρακτηριστικό γεγονός ότι «ακόμη και στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο δεν ματαιώθηκε ούτε ένα επενδυτικό σχέδιο αλλά προχώρησαν επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς όπως Microsoft, Pfizer, Cisco, VW και Digital Realty. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2020 ήταν, αναπόφευκτα λόγω τουρισμού, πολύ μεγάλη, όμως η ελληνική οικονομία στον τομέα των επενδύσεων επέδειξε σταθερότητα και η πορεία είναι ανοδική».

Επιπρόσθετα, ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέδειξε την σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επιτυχία της Ελλάδας «να αλλάξει την αντίληψη (perception) γι’ αυτήν ως χώρας αξιόπιστης και ελκυστικής για επενδύσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Επικοινωνώ καθημερινά με επιχειρηματίες και διαχειριστές των funds απ’ όλο τον πλανήτη που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όλοι  επισημαίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα διαχειρίστηκε την πανδημική κρίση έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων διότι ακριβώς θεωρείται δείκτης καλής διακυβέρνησης. Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέλυσε την πολιτική της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων υπογραμμίζοντας: «Το υποστηρικτικό περιβάλλον σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, η διαρκής βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλα τα επίπεδα, οι ουσιαστικές μειώσεις φόρων και εισφορών, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, μια Κυβέρνηση που πιστεύει ξεκάθαρα στην ελεύθερη οικονομία, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους ύψους 57 δις ευρώ, το νέο ΕΣΠΑ με πόρους 27 δις ευρώ, το τολμηρό πρόγραμμα προώθησης των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα αυτά αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και σηματοδοτούν ότι έρχεται μια ελπιδοφόρα νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

 ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • κ. Γιώργος Τσόπελας, Chairman and Managing Director – McKinsey & Company Greece & Cyprus
  • κ. Λευτέρης Χαραλάμπους, Partner – McKinsey & Company Greece & Cyprus

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας οι κκ. Γιώργος Τσόπελας, Managing Director – McKinsey & Company και  Λευτέρης Χαραλάμπους, Partner – McKinsey & Company, αναφέρθηκαν στα εξής: “Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ήδη προκαλεί ακραία φαινόμενα τα οποία και αναμένεται να ενταθούν με αποτέλεσμα ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον απ αυτό που έχουμε συνηθίσει. Η ανατροπή της πορείας αυτής δεν είναι καθόλου προφανής. Τι έχει η εμπειρία της ανθρωπότητας στην πανδημία COVID-19 να μας διδάξει; Ποια μπορεί να είναι η επίδρασή της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;”

https://radar.gr/article/93546/tameio-anakampsis-pos-tha-enisxythoyn-oi-ependyseis

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.