Οι ισχυροί δεσμοί της Κύπρου με τη Ρωσία καθιστούν την οικονομία της ευάλωτη σε μια ύφεση, όμως τα δημόσια οικονομικά της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν στην προηγούμενη κρίση, πριν από μία δεκαετία, επισημαίνει η Capital Economics. «Τα όποια προβλήματα στην Κύπρο είναι πολύ απίθανο να αποσταθεροποιήσουν  την υπόλοιπη οικονομία της Ευρωζώνης», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, Andrew Kenningham.

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι στενοί δεσμοί της Κύπρου με τη Ρωσία σε τουρισμό, banking και υπηρεσίες θα σπρώξουν την οικονομία της σε ύφεση τους επόμενους μήνες.

Όμως, ο οίκος δεν πιστεύει ότι η κυπριακή κρίση μπορεί να ταρακουνήσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη αυτή τη φορά. Πρώτον, τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σε μία λογική κατάσταση, με το χρέος της κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και σε πτωτική τροχιά, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.

capital-economics-apeilei-tin-eyrozoni-mia-nea-kypriaki-krisi0

Δεύτερον, έχοντας περάσει μία μεγάλη κρίση πριν από δέκα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται τώρα αρκετά ανθεκτικό. Βέβαια, η Capital Economics δηλώνει πως κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν μία ή περισσότερες τράπεζες αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της υπερβολικής εξάρτησής τους από ρωσικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων. Όμως, στο τέλος του 2021, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος συνολικά ήταν αρκετά υψηλότερος από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Τα ρευστά assets των τραπεζών αποτελούν το 38% του συνόλου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα στηρίξουν τις κυπριακές τράπεζες εάν χρειαστεί.

capital-economics-apeilei-tin-eyrozoni-mia-nea-kypriaki-krisi1

Η Capital Economics δεν βλέπει περιορισμένη μετάδοση μιας κυπριακής κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κυπριακών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε ξένα χαρτοφυλάκια, όμως το συνολικό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) είναι μικρό για να αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ένωση.

Και σε αντίθεση με το 2012-2013, σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας, της Κύπρου ή κάποιας άλλης χώρας από το ευρώ, αλλά ούτε και υπάρχουν άλλα κράτη που να είναι εξίσου ευάλωτα με την Κύπρο.

capital-economics-apeilei-tin-eyrozoni-mia-nea-kypriaki-krisi2

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics βλέπει μεν μία συρρίκνωση του spread των ελληνικών έναντι των κυπριακών ομολόγων, όμως δεν θεωρεί ότι αυτό θα εξαφανιστεί εντελώς.