Η μοίρα κάθε ρεκόρ είναι μία: κάποια στιγμή θα καταρριφθεί. Αυτό λοιπόν είναι το πεπρωμένο και για το ψηλότερο ακίνητο στον κόσμο, το Burg Khalifa που βλέπει το θρόνο του να κινδυνεύει από ένα άλλο ακόμη ψηλότερο κτίριο: τον πύργο Burj Mubarak στο Κουβέιτ.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της χώρας, το Madinat Al Hareer, γνωστό και ως Silk City, θα στεγάσει έναν πύργο ενός χιλιομέτρου, κόστους 132 δισ. δολαρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023. Το Burj Mubarak, ωστόσο, αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον 25 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αφήνοντας αρκετό χρόνο στον Burg Khalifa για να απολαύσει τη δόξα του.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο ουρανοξύστης του Κουβέιτ θα διαθέτει ένα μοναδικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τρεις αλληλοσυνδεόμενες, συστρεφόμενες δομές, οι οποίες θα αντέχουν ανέμους ταχύτητας 240 χλμ./ώρα και κραδασμούς που θα προκύπτουν από διάφορες εδαφικές και ατμοσφαιρικές ανωμαλίες.

Σε σύγκριση με το εμβληματικό Burg Khalifa, το οποίο διαθέτει ένα εντυπωσιακό ύψος 828 μέτρων, το Burj Mubarak φέρεται να έχει ύψος 1.001 μέτρα, με 234 ορόφους που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 7.000 άτομα. Η δομή εμπνέεται από τις χίλιες και μία αραβικές νύχτες και είναι το πνευματικό τέκνο της εταιρείας αρχιτεκτονικής CivicArts.

Το Burj Mubarak θα περιλαμβάνει επτά κάθετα χωριά, προσφέροντας στους κατοίκους και στους επισκέπτες ανέσεις παγκόσμιας κλάσης, όπως ξενοδοχεία, κατοικίες, γραφεία και ψυχαγωγία. «Θα είναι το ψηλότερο κτίριο στο Κουβέιτ και είναι ασφαλές να πούμε ότι το προγραμματισμένο ύψος του ξεπερνά αυτό του σημερινού ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο – του Burg Khalifa στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν είναι το ψηλότερο υπό κατασκευή κτίριο στον κόσμο αυτή τη στιγμή», αναφέρεται σε έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα