Ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα κέρδη α΄τριμήνου 2023 της BP, αυξημένα σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά μειωμένα σε σχέση με τα εξαιρετικά επίπεδα που κατέγραψε το 2022, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης,  ύψους 4,96 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, έναντι κερδών 4,8 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο και 6,2 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα ανακοίνωνε κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Επαναγορά μετοχών

Η BP ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αντανακλούν τις ισχυρές συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανακοίνωσε περαιτέρω επαναγορά μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων, την οποία αναμένεται να ολοκληρώσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις αρχές Αυγούστου. Ο όμιλος δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την επαναγορά μετοχών ύψους 2,75 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει προηγουμένως στις 28 Απριλίου.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησαν σχεδόν 3% κατά τις πρώτες πρωινές συναλλαγές.

“Ήταν ένα τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων και στρατηγικής υλοποίησης, καθώς συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ.

“Και το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να αποδίδουμε για τους μετόχους, μέσω πειθαρχημένων επενδύσεων, μείωσης του καθαρού χρέους και αύξησης των διανομών”, πρόσθεσε.

Η BP δήλωσε ότι αναμένει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επαναγορές μετοχών ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων ετησίως – που βρίσκεται στο κατώτερο άκρο του εύρους των κεφαλαιουχικών δαπανών της ύψους 14 δισ. έως 18 δισ. δολαρίων – και έχει τη δυνατότητα για ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά συνήθη μετοχή κατά περίπου 4%.

Μέρισμα

Το μέρισμα της BP παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα 6,61 σεντς ανά συνήθη μετοχή, μετά από αύξηση 10% τον Φεβρουάριο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρό χρέος πρώτου τριμήνου ύψους 21,2 δισ. δολαρίων, μειωμένο από 27,5 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έρχονται μετά από μια χρονιά με τεράστια κέρδη για τη Big Oil. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας κατέρριψαν τα προηγούμενα ετήσια ρεκόρ το 2022 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η BP κατέγραψε πέρυσι ετήσια κέρδη ύψους 27,7 δισ. δολαρίων – υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη που είχαν καταγραφεί το 2021. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ κερδών του μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου ήταν 26,3 δισ. δολάρια το 2008.

Διαβάστε περισσότερα