Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε σήμερα πτώση σχεδόν 70% σε ετήσια βάση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου λόγω των ασθενέστερων τιμών των ορυκτών καυσίμων, επιβεβαιώνοντας μια τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία.

Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η BP θα ανακοινώσει κέρδη 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η Refinitiv. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 4,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων  τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Παρά τα μειωμένα μεγέθη ο ενεργειακός κολοσσός αύξησε το μέρισμά του κατά 10% στα 7,27 σεντς ανά κοινή μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο.

Η BP είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους 1,5 δισεκατομμύρια δολαρίων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Σημειώσαμε καλές ταμειακές ροές και αυτό έδωσε στο διοικητικό συμβούλιο την αυτοπεποίθηση να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο και επιπλέον αυξήσαμε το μέρισμα κατά 10%,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney στο «Squawk Box Europe» του CNBC και συμπλήρωσε: «Συνολικά, λοιπόν, κάνουμε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε, το οποίο είναι η απόδοση μεταμορφώνοντας τον όμιλο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη: