Kέρδη ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός BP για το τρίτο τρίμηνο του 2022, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Ο βρετανικός κολοσσός κατέγραψε κέρδη ύψους 8,2 δισ. δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, από 8,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο και σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 3,3 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Η BP ανακοίνωσε 2,5 δισ. δολάρια επιπλέον σε επαναγορές μετοχών και δήλωσε ότι το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 22 δισ. δολάρια, από 22,8 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως ανακοίνωσαν τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά κέρδη, επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε συνδυασμό με την BP, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Shell, TotalEnergies, Exxon και η Chevron ανακοίνωσαν κέρδη τρίτου τριμήνου συνολικού ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κέρδη – μαμούθ των ενεργειακών κολοσσών έχουν ενισχύστις τις εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το CNBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Δευτέρα τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να σταματήσουν την “κερδοσκοπία πολέμου” και απείλησε να επιδιώξει υψηλότερους φόρους εάν οι γίγαντες της βιομηχανίας δεν εργαστούν για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ομάδες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν προηγουμένως καταδικάσει τις εκκλήσεις για επιβολή έκτακτου φόρου, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσε να επιλύσει την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα μπορούσε τελικά να αποτρέψει τις επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη: