Δύο γυναίκες από τα ανώτερα κλιμάκια αποχωρούν από την BP στις πρώτες σημαντικές αλλαγές στη διοικητική ομάδα της εταιρείας, στον απόηχο της σκανδαλώδους αποχώρησης του Μπέρναρντ Λούνεϊ από την ηγεσία του πετρελαϊκού κολοσσού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με τον ίδιο να αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι είχε προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του από τον όμιλο.

Η επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας Λι-Αν Ράσελ φεύγει μετά από 18 χρόνια στη BP, ενώ η Ανια-Ιζαμπελ Ντότζενραθ, η οποία «στρατολογήθηκε» το 2022 για να ηγηθεί της επιχείρησης φυσικού αερίου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα της BP, θα συνταξιοδοτηθεί, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.

Η Ράσελ θα αντικατασταθεί από τον πρώην επικεφαλής προσωπικού του Λούνεϊ, Έμεκα Εμεμπόλου.

Ο Γουίλιαμ Λιν, ο οποίος βρίσκεται στην ηγετική ομάδα από το 2020, θα αναλάβει την ευθύνη για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι αλλαγές θα μειώσουν το μέγεθος της ηγετικής ομάδας από 11 σε 10 και επίσης θα μειώσουν τον αριθμό των γυναικών στην κορυφή της εταιρείας από έξι, που ήταν υπό τη διοίκηση του Λούνεϊ, σε πέντε.

Ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο ότι αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στη θέση του Λούνεϊ, είπε ότι οι αλλαγές θα «μειώσουν την πολυπλοκότητα εντός της BP» και θα τη βοηθήσουν να λειτουργεί ως «απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία».

Τα δύσκολα με τον Λούνεϊ

Οι αλλαγές έπονται μιας δύσκολης περιόδου για τον εισηγμένο ενεργειακό κολοσσό που σημαδεύτηκε από την ξαφνική παραίτηση του Λούνεϊ, αφού δεν παρείχε πληροφόρηση για τις σχέσεις που είχε με συναδέλφους του στην BP πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος το 2020.

Αργότερα, μάλιστα, γράφτηκε ότι ο Λούνεϊ προωθούσε σε ανώτερες θέσεις γυναίκες εργαζόμενες με τις οποίες είχε άγνωστες προηγούμενες σχέσεις.

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λούνι είχε παραπλανήσει εν γνώσει του το διοικητικό συμβούλιο και τον απέλυσε χωρίς προειδοποίηση. Η διαπίστωση του «σοβαρού παραπτώματος» σήμαινε ότι ο επί 3 χρόνια CEO της BP έπρεπε να χάσει έως και 32,4 εκατομμύρια στερλίνες σε αμοιβή, μη κατοχυρωμένα μπόνους μετοχών και άλλα προνόμια.

Οι παλιές και οι νέοι

Η Ράσελ ξεκίνησε στην BP το 2006 και κατείχε διάφορους ρόλους στην επιχειρηματική δραστηριότητα της BP πριν ενταχθεί στην ηγετική ομάδα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ντότζενραθ ξεκίνησε στην εταιρεία τον Μάρτιο του 2022 σε ένα ραντεβού υψηλού προφίλ από την RWE Renewables, όπου ήταν διευθύνουσα σύμβουλος.

Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό, το οποίο επικαλούνται οι FT, η ίδια έγραψε ότι αποσύρεται για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της. «Μετά από μια ανταποδοτική καριέρα πάνω από 30 χρόνια στην ενέργεια, είμαι σε ένα σημείο όπου πρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου», σημείωνε.

Ο Λιν, ο οποίος θα πάρει τη θέση της, εργάζεται στην BP για 28 χρόνια και προηγουμένως ήταν επικεφαλής ενός τομέα γνωστού ως ως Regions, Corporates & Solutions, ο οποίος διαλύθηκε ως μέρος του ανασχηματισμού.

Ο Εμέμπολου εργάστηκε πρόσφατα ως επικεφαλής προσωπικού του Λούνεϊ και στη συνέχεια του Auchincloss, έχοντας  προηγουμένως διευθύνει τις δραστηριότητες της BP στη Βόρεια Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη: