Αιματοκύλισμα στην Μπουρκίνα Φάσο από επίθεση τζιχαντιστών. Δέκα πολίτες βοηθητικοί του στρατού και τέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη κοντά στην Καγιά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, περιοχή που επισκέπτεται ο μεταβατικός πρόεδρος, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, δήλωσαν χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις τοπικές αρχές και στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ομάδες τρομοκρατών επιτέθηκαν εναντίον μεικτής μονάδας στρατιωτικών και Εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας (VDP) στη Ζορκούμ», κοινότητα περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Καγιά (βόρεια), ανέφερε μια από τις πηγές.

«Στις τάξεις των φίλιων δυνάμεων καταμετρήθηκαν τέσσερις στρατιώτες και περίπου δέκα εθελοντές πεσόντες. Στις τάξεις του εχθρού, περίπου είκοσι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σ.σ.: σκοτώθηκαν), διευκρίνισε η πηγή αυτή, που πρόσκεινται στις δυνάμεις ασφαλείας.

Επιβεβαιώνοντας την επίθεση, δεύτερη πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για «απώλειες» στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και των βοηθητικών, χωρίς να δώσει κανέναν συγκεκριμένο απολογισμό.

Η μονάδα που έγινε στόχος στη Ζορκούμ είχε επιφορτιστεί να εγγυηθεί την ασφάλεια εργασιών για την επισκευή των εγκαταστάσεων ύδρευσης στην πόλη Καγιά, που υφίστανται συχνά δολιοφθορές από ενόπλους, εξήγησε τοπικός αξιωματούχος, που επιβεβαίωσε επίσης την επίθεση.

Ο λοχαγός Τραορέ, που έφθασε το πρωί της Τετάρτης στην Καγιά για 48 ώρες, μετέβη στον τόπο της επίθεσης «μερικές ώρες αργότερα» και εξήρε «τη γενναιότητα» των ανδρών «που κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση και να καταφέρουν τεράστιες απώλειες» στους φερόμενους ως τζιχαντιστές, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Χθες το πρωί καθώς φθάναμε (στην Καγιά), ο εχθρός αποφάσισε να μας υποδεχθεί κατά τρόπο αρκετά θεαματικό. Ίσως να νόμιζε πως αυτό θα πλήξει το ηθικό μας, θα μας αποθαρρύνει. Αλλά όχι! Μας ενεθάρρυνε να πάμε εμείς σ’ αυτόν, στη μάχη», είπε ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος χθες.

«Σήμερα μπορεί να μας επιτίθενται, αλλά δεν καταφέρνουν να φύγουν σώοι. Και στο εγγύς μέλλον, θα κάνουμε τα πάντα για να μην μπορούν πλέον να μας επιτεθούν», πρόσθεσε.

Ο λοχαγός Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από έξι μήνες, επαναβεβαίωσε τον Φεβρουάριο την «αποφασιστικότητά του» να πατάξει οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος, ή στην Αλ Κάιντα, εν μέσω κλιμάκωσης των επιθέσεών τους.

Έντεκα πολίτες, ανάμεσά τους πέντε βοηθητικοί του στρατού, σκοτώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα σε επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές στο κεντροανατολικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος είτε στην Αλ Κάιντα έχει στοιχίσει τη ζωή από το 2015 μέχρι σήμερα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχει εκτοπίσει άλλους κάπου δυο εκατομμύρια πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα