Τρόπους να «κλείσουν» την πόρτα της εξόδου στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που το τελευταίο διάστημα αποτελούν στόχους μεταγραφών, είτε από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εσωτερικού είτε από τράπεζες του εξωτερικού, αναζητούν οι διοικήσεις των τραπεζών και ήδη ως πρώτο βήμα προχωρούν στην επιβράβευσή τους μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών (buyback).

«Ηχηρές» αποχωρήσεις σε τραπεζικά στελέχη

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε τρεις «ηχηρές» αποχωρήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών με κατεύθυνση είτε σε επιχειρηματικούς κλάδους στο εσωτερικό με μεγαλύτερες προοπτικές είτε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Φωτεινή Ιωάννου αποχώρησε από την Εθνική Τράπεζα για να αναλάβει την θέση chief of staff στον Όμιλο Μυτιληναίου, ενώ ο Κώστας Αδαμόπουλος αποχώρησε επίσης από την διοικητική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας για να βρεθεί οικονομικός διευθυντής στην Intrakat.

Τελευταία περίπτωση η αποχώρηση του γενικού διευθυντή Retail Banking της Eurobank Ιάκωβου Γιαννακλή για να αναλάβει επιτελική θέση σε τράπεζα στο Oμάν, καθώς δέχθηκε μια επαγγελματική πρόταση που όπως λένε οι πληροφορίες δεν άφηνε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο σοβαρής «αποψίλωσης» του υψηλόβαθμου προσωπικού τους και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να δώσουν μπόνους με τη μορφή μετρητών, όσο συνδέονται μετοχικά το ΤΧΣ, μόνη λύση για τις τράπεζες είναι η επιβράβευση (stock award) των στελεχών και του προσωπικού τους μέσων των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών (buy back).

Υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)

Τα προτεινόμενα προγράμματα τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του ΤΧΣ ξεπερνούν σε αξία τα 150 εκατ. ευρώ και το μόνο που αποτελεί «ειδική περίπτωση» είναι της Eurobank, καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο στην επαναγορά του 1,4% των μετοχών της, τις οποίες κατέχει το Ταμείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την διάρκεια των επικείμενων Γενικών Συνελεύσεων το ΤΧΣ θα ψηφίσει αρνητικά για την υιοθέτηση του μέτρου, κρίνοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν συντηρητική στρατηγική από πλευράς των τραπεζών, καθώς η υψηλή κερδοφορία θεωρείται έκτακτη λόγω εκτόξευσης των επιτοκιακών εσόδων, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια εμπεριέχει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου.

Τα προγράμματα ανά τράπεζα

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προτείνει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που αντιστοιχεί στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου, με το εύρος τιμών να διαμορφώνεται από 1 έως 15 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και για τον σκοπό αυτόν υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί τα 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 28η Ιουλίου 2023.

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buy back) θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την 27η Ιουλίου 2023 η διοίκηση της Alpha Bank.

Προβλέπεται να αποκτηθούν έως και 35 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμής από 0,29 ευρώ μέχρι 3 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και αναμένεται να διατεθεί συνολικά ποσό που θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ τους δώδεκα πρώτους μήνες της ισχύος του.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την 27η Ιουλίου 2023 την έγκριση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (buy back), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 20 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 0,75 με 5 ευρώ.

Το κόστος επαναγοράς προβλέπεται να φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια.

Η διοίκηση της Eurobank προτείνει την επαναγορά των μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το ανώτατο κόστος να ανέρχεται στα 98,9 εκατ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, η χρήση τους παραμένει ερώτημα, καθώς η διοίκηση της τράπεζας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διάθεσης των μετοχών (ή μέρους τους) στα στελέχη και στο προσωπικό του ομίλου, αν και το επικρατέστερο σενάριο αρχικά προέβλεπε την ακύρωσή τους.

Διαβάστε περισσότερα