Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε μέρος των χαρτοφυλακίων της σε 10ετή κρατικά ομόλογα συνδεδεμένα με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να βελτιώσει τη ρευστότητα των συναλλαγών αυτών των τίτλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά ως εργαλεία αντιστάθμισης έναντι της μεταβλητότητας της αγοράς.

Η BOJ κατείχε 8,0262 τρισεκατομμύρια γεν (53,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2032 στις 29 Νοεμβρίου, από 8,2262 τρισεκατομμύρια γεν στις 20 Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αργά την Τρίτη. Είναι σημαντικό για την αγορά να υπάρχει ρευστότητα σε αυτά τα ομόλογα, διότι είναι οι φθηνότεροι στην παράδοση τίτλοι που υποκρύπτουν το συμβόλαιο Μαρτίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 10ετών ομολόγων.

Τα φθηνότερα προς παράδοση ομόλογα είναι εκείνα που ελαχιστοποιούν το κόστος του πωλητή όταν μετατρέπονται στην τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι έμποροι προθεσμιακών συμβολαίων συχνά απευθύνονται στην κεντρική τράπεζα για να δανειστούν τα φθηνότερα σε απόδοση ομόλογα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των συναλλαγών τους ή για συναλλαγές arbitrage.

Η πώληση από την BOJ των φθηνότερων σε απόδοση τίτλων έχει αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών που συναλλάσσονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ότι θα πιεστούν λόγω της σπανιότητας των ομολόγων, δήλωσε ο Takashi Fujiwara, επικεφαλής διαχείρισης σταθερού εισοδήματος και επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην Resona Asset Management Co.

«Αναμένω ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει παρόμοια μέτρα για άλλα χρέη που συνδέονται με προθεσμιακά συμβόλαια, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς», δήλωσε ο Fujiwara.

Η κεντρική τράπεζα κατέχει επίσης περισσότερα από τα μισά κρατικά ομόλογα που δεν έχουν ακόμη λήξει, γεγονός που επιβαρύνει τη ρευστότητα στην αγορά. Η τελευταία έρευνα της BOJ στους συμμετέχοντες στην αγορά έδειξε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες αισθάνονται την ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων της αγοράς ομολόγων, όπως τα περιθώρια προσφοράς-ζήτησης, η ποσότητα εντολών και η συχνότητα συναλλαγών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας να παραμένει πάνω από τον στόχο της BOJ του 2%, η κεντρική τράπεζα έχει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της κατά περίπου 400 δισεκατομμύρια γιεν κάθε τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

Διαβάστε ακόμη: