Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε κυκλοφορία, σήμερα Τετάρτη, για πρώτη φορά, τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Ο Κάρολος θα απεικονίζεται στο μπροστινό μέρος των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20 και 50 λιρών και θα είναι ορατός μέσα από το διαφανές πεδίο ασφαλείας των χαρτονομισμάτων.

BofΕ: Σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ΄-1

Κατά τα άλλα, τα χαρτονομίσματα θα παραμείνουν αμετάβλητα ως προς τον σχεδιασμό τους. Εκτός από τους μονάρχες, στα χαρτονομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου απεικονίζονται ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Τζέιν Ώστιν, ο JMW Turner και ο Άλαν Τούρινγκ.

Οι εικόνες των χαρτονομισμάτων που απεικονίζουν τον Κάρολο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022 μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τα χαρτονομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα παραμείνουν σε ισχύ και θα κυκλοφορούν παράλληλα με εκείνα που απεικονίζουν τον Κάρολο, δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι οι δύο μονάρχες είναι οι μόνοι που απεικονίζονται σε χαρτονομίσματα, καθώς η παράδοση αυτή ξεκίνησε μόλις το 1960.

«Τα νέα χαρτονομίσματα θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν φθαρεί και για να καλύψουν οποιαδήποτε συνολική αύξηση της ζήτησης για χαρτονομίσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Αυτό σημαίνει ότι το κοινό θα αρχίσει να βλέπει τα νέα χαρτονομίσματα King Charles III πολύ σταδιακά», τονίζεται.

Ο διοικητής της BofE Άντριου Μπέιλι έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή, «καθώς είναι η πρώτη φορά που αλλάζουμε τον ηγεμόνα στα χαρτονομίσματά μας», όπως δήλωσε.

Οι πολίτες θα μπορούν ωστόσο να ανταλλάσσουν τα χαρτονομίσματα που ήδη έχουν με τα νέα χαρτονομίσματα με τον Κάρολο. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δημοπρασιών χαρτονομισμάτων με χαμηλό αύξοντα αριθμό, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με την Τράπεζα.

Τα κέρματα που απεικονίζουν το πορτρέτο του Βρετανού βασιλιά έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία. Τον δείχνουν να κοιτάζει προς τα αριστερά, σύμφωνα με μια παράδοση που λέει ότι η κατεύθυνση του προφίλ αλλάζει για κάθε διαδοχικό μονάρχη.

Διαβάστε περισσότερα