Λιγότερο απαισιόδοξοι, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων παραμένει, δείχνουν τώρα οι επαγγελματίες των αγορών με βάση την τελευταία μηνιαία έρευνα του Ιανουαρίου της Bank of America με τη συμμετοχή 286 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση 772 δισ. δολαρίων.

Με τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση να μειώνονται λόγω του ανοίγματος της Κίνας και με τη Fed να εκτιμάται ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, το δεύτερο τρίμηνο (στο 5%), οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τις θέσεις τους στα μετρητά στο 5,3% και αύξησαν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, την Ευρώπη, τις κυκλικές μετοχές και στην τεχνολογία.

Ωστόσο το 73% των διαχειριστών πιστεύει ακόμη πως οι (αμερικανικές) αγορές δεν έχουν πιάσει τα χαμηλά τους ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μεσοπρόθεσμα όμως, το 70% των ερωτηθέντων «βλέπει» πως τους επόμενους 12 μήνες οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά, από 58% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης το 50% αναμένει τώρα παγκόσμια ύφεση, έναντι όμως του 68% του περασμένου μήνα και του 77% του Νοεμβρίου.

Αν και το  83% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το επόμενο 12μηνο, η πλειοψηφία (το 34%) βλέπει ως μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές και τις οικονομίες τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ ακολουθούν μία βαθιά παγκόσμια ύφεση, η επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Διαβάστε ακόμη: