Μειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η BofA, απόρροια από τις αρνητικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και από το φάσμα των κυρώσεων και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αμερικανική τράπεζα τοποθετεί την ανάπτυξη της χώρας στο 2,6% από 3% προηγουμένως για φέτος και στο 2% από 2,3% για το 2023 ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα στο 6,6%, από 6,1% για φέτος, προτού υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα, στο 2,4% το 2023).
Η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στη μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς στην Κίνα προσθέτουν ένα μείγμα χαμηλής ζήτησης/υψηλών τιμών που θα επιβραδύνει ουσιαστικά την ανάπτυξη, εκτιμά η τράπεζα και μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ΕΕ στο 2,2% για φέτος από 2,8% και στο 1,5% το 2023 από 1,7% πριν, ενώ για τον πληθωρισμό «βλέπει» 7% από 6% φέτος και 2,9% από 2,4% προηγουμένως το 2023.
Ο κίνδυνος για την ΕΕ είναι η πλήρης διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου είτε γιατί η ΕΕ το επιλέγει και βάζει εμπάργκο στο ρωσικό εμπάργκο, είτε γιατί η Ρωσία επιλέγει να ‘κλείσει τη στρόφιγγα’ στη ροή του φυσικού αερίου.
Από την άλλη η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κρίση, βοηθώντας στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την πίεση των ενεργειακών τιμών, προστατεύοντας την αγορά εργασίας μέσω διαφορών προγραμμάτων.
Τα γεράκια του πληθωρισμού ελέγχουν τον εναέριο χώρο της νομισματικής πολιτικής
Η BofA άλλαξε και την άποψη της για την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, και παρόλο που οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό δεν είχαν οριστικοποιηθεί, γνώριζε περίπου τι θα έδειχναν. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε έναν ταχύτερο και πιο συμπιεσμένο κύκλο αυξήσεων, με τέσσερις αυξήσεις φέτος (μία ανά συνεδρίαση, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο) και άλλες δύο τον επόμενο (τον Μάρτιο και τον Ιούνιο). Οι ομιλητές της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα μας καθησύχασαν σε αυτή την άποψη», εξηγεί η τράπεζα.
«Για να το επαναλάβουμε: δεν συμμεριζόμαστε την αίσθηση του επείγοντος που διαφαίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ανησυχούμε ότι τελικά ο πληθωρισμός θα συγκλίνει από πάνω σε κάτω από τον στόχο και ίσως κολλήσει ξανά εκεί. Αλλά αυτό δεν είναι για άμεση κατανάλωση. Για αυτόν τον κύκλο αυξήσεων πάντως, θα υποστηρίζαμε ότι είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ να “σταματήσει” την οικονομία παρά να πραγματοποιήσει περισσότερες από έξι αυξήσεις συνολικά», καταλήγει η BofA.
Τι βλέπει για τις ευρωπαϊκές – Διατηρεί αρνητική σύσταση
Σε έτερο report, η BofA τονίζει παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τηρεί ίση απόδοση στις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών, ενώ είναι overweight στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τα τρόφιμα και ποτά. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις προβλέπουν πτώση 8% στην Ευρώπη έως τις αρχές του τέταρτου τριμήνου και σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές. Παρά το γεγονός ότι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν καλύτερες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα έναντι των παγκόσμιων μετοχών, το μοτίβο αυτό δεν θα συνεχιστεί, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, και για αυτό δίνει σύσταση υποαπόδοσης για τις μετοχές της Ευρώπης, σύσταση που συνάδει και με τις προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ