Ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 7,2% περιμένει η Bank of America για την ελληνική οικονομία φέτος, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου μιλούσαν για ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμό 6,6% φέτος.
Για το 2023, η BofA περιμένει ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 2,8%, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% και πτώση του πληθωρισμού στο 1,4%.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται στο 7,5% φέτος, στο 3,4% το 2023 και στο 1,6% το 2024.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επανέναρξη του τουρισμού φέρνουν πολλές αυξήσεις των τιμών φέτος, όμως τελικά, η BofA περιμένει να επικρατήσουν αποπληθωριστικές δυνάμεις, με την επίδραση εξωγενών παραγόντων στασιμοπληθωρισμού.
Ασθενής η ανάκαμψη
Η BofA αναγνωρίζει ότι οι προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο απαισιόδοξες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, καθώς όπως εξηγεί, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο σοκ, την ώρα που δεν είχε προλάβει να «χωνέψει» το προηγούμενο.
Παρότι ο οίκος δεν περιμένει ύφεση, εντούτοις τονίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι ασθενέστερη από ό,τι ήλπιζε έως το 2024.
H βαθιά συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η συμπίεση των εταιρικών κερδών και η υψηλή αβεβαιότητα θα επιβαρύνουν την πραγματική ζήτηση φέτος και τα επόμενα χρόνια, σημειώνει.
Η δημοσιονομική πολιτική βοηθά, αλλά μόνο εν μέρει, και πλέον η BofA δηλώνει ότι αρχίζει να ανησυχεί ότι ορισμένα από τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης που βασίζονται σε κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα θα καθυστερήσουν.
Η ΕΚΤ
Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οίκος περιμένει αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, όμως μετά, περιμένει μία μακρά παύση, καθώς τα spreads και η αδύναμη οικονομία δεν θα επιτρέπουν άλλες κινήσεις.
Η ΕΚΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα για μία διατηρήσιμη λύση, εκτιμά η BofA και προβλέπει μία ακόμα διαδικασία όπου η κεντρική τράπεζα θα δοκιμάζει στην πράξη τις λύσεις, προσαρμόζοντας τη στρατηγική της ανάλογα με τα αποτελέσματα (trial and error).