Η Bank of America στην ευρωπαϊκή έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων στην Ευρώπη επισημαίνει ότι:

  • Ένα καθαρό ποσοστό του 61% των ερωτηθέντων διαχειριστών αναμένει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021, ενώ ένα καθαρό 9% προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
  • Το 78% βλέπει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για τις μετοχές της ΕΕ, από 52%τον προηγούμενο μήνα.
  • Ένα καθαρό ποσοστό του 34% πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2019.
  • Το 63% αναμένει άνοδο για τις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών της ΕΕ (το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2022), το 34% για τις μικρές έναντι των μεγάλων μετοχών, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021).

Γιατί οι διαχειριστές γίνονται πιο αισιόδοξοι για τον ευρωπαϊκό μακροοικονομικό κύκλο

Η BofA εξηγεί ότι ένα καθαρό ποσοστό του 61% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 50% τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021. Μόνο το 22% των επενδυτών βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης, βραχυπρόθεσμα, λόγω της καθυστερημένης επίδρασης της νομισματικής σύσφιξης, από 83% στις αρχές του έτους.

Αντίθετα, το 34% αναμένει άμεση επιτάχυνση λόγω του εξασθενημένου πληθωρισμού και της χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών, από 3% τον Ιανουάριο. Ένα καθαρό 76% αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος, ενώ ένα καθαρό 56% προβλέπει μείωση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερη άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Το 78% των συμμετεχόντων αναμένει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές (από 52% τον περασμένο μήνα) και το 83% προβλέπει άνοδο τους επόμενους δώδεκα μήνες (από 79%), με το 49% να αναμένει περαιτέρω κέρδη 5% με 10% (από 31% τον περασμένο μήνα). Το 51% πιστεύει ότι η άνοδος της ευρωπαϊκής αγοράς θα προέλθει από τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου, καθώς η εξασθένιση του πληθωρισμού οδηγεί την ΕΚΤ σε χαλάρωση της πολιτικής της, ενώ το 37% υπολογίζει σε αναβαθμίσεις των κερδών ως απάντηση στην ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών μεγεθών.

Ένα καθαρό 34% θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες, από 12% τον περασμένο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2019. Το 44% θεωρεί ότι η ώθηση της παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη έχει αποτιμηθεί δίκαια στην αγορά μετοχών, ενώ το 19% πιστεύει ότι μόνο λίγα από τα καλά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί και το 17% πιστεύει ότι το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης έχει ‘παρατραβήξει’.

Οι κυκλικοί κλάδοι και οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις ευνοούνται, με την τεχνολογία στην κορυφή

Το 63% αναμένει περαιτέρω άνοδο για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς τίτλους σε σχέση με τους αμυντικούς τίτλους λόγω της χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών και της ανάκαμψης των οικονομικών δεικτών PMI, από 45% τον περασμένο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το 34% αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από 7% τον περασμένο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η τεχνολογία ξαναπαίρνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος υπερεπενδεδυμένος κλάδος στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας την ενέργεια, στην οποία παρατηρείται σημαντική μείωση της τοποθέτησης. Η υγειονομική περίθαλψη και οι ασφάλειες συμπληρώνουν το top-3 των ευρωπαϊκών κλαδικών τοποθετήσεων. Τα ακίνητα είναι ο λιγότερο αγαπημένος τομέας, ακολουθούμενος από τα χημικά και τα μέσα ενημέρωσης.

Η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία είναι πιο συγκρατημένη

Ένα καθαρό 9% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, έναντι ενός καθαρού 11% που πίστευε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τον περασμένο μήνα. Το 41% των επενδυτών θεωρεί τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως (μπροστά από τη γεωπολιτική, με 18%), ενώ το 49% θεωρεί ότι η παγκόσμια δημοσιονομική πολιτική είναι υπερβολικά επεκτατική, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ (με στοιχεία που πηγαίνουν πίσω έως το 2008), ενώ ένα καθαρό 5% πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη.

Το 58% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρή βραχυπρόθεσμα, υποβοηθούμενη από έναν ανθεκτικό καταναλωτή, ενώ θα ακολουθήσει επιβράδυνση προς το τέλος του έτους, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της Fed θα αρχίσουν να φαίνονται (από 50% τον προηγούμενο μήνα).

Το 56% πιστεύει ότι μια ήπια προσγείωση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την παγκόσμια οικονομία, με το 31% να μην αναμένει καμία προσγείωση και το 11% μια σκληρή προσγείωση.

Διαβάστε ακόμη: