Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών έχει φτάσει το discount των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι των αμερικανικών, με την Bank of America να σημειώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο κερδοφόρες τράπεζες». Όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν φτάσει σε ένα σημείο «τώρα ή ποτέ», καθώς θα πρέπει να μειώσουν το χάσμα που τις χωρίζει από τις αμερικανικές, μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Τα στοιχεία της Bank of America δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν P/E  7x, δηλαδή το μισό από το 14x των αμερικανικών τραπεζών. Και αυτό, ενώ ο ιστορικός μέρος όρος του discount είναι περίπου 30% και παρότι το χάσμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων έχει περιοριστεί.

Είναι ενδεικτικό το γράφημα της BofA που δείχνει ότι και οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες της Ευρώπης μαζί δεν φτάνουν την κεφαλαιοποίηση της JP Morgan (το 2005 δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί έφταναν την κεφαλαιοποίηση  της JP Morgan και το 2015 τέσσερις).

Κατόπιν τούτων, η BofA ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο κερδοφόρες τράπεζες. Παρότι η οικονομική λογική των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν είναι ξεκάθαρη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την συγκέντρωση του κλάδου μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών που εστιάζουν σε βασικά προϊόντα, όπως είναι η διαχείριση κεφαλαίων ή οι ασφάλειες.

Τα εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα στα deals των BBVA-Sabadell και UniCredit-BPM κινδυνεύουν να υπογραμμίσουν τους περιορισμούς της Ευρώπης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Και τονίζουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μία στιγμή «τώρα ή ποτέ» για να δημιουργήσουν πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές και να μειώσουν το χάσμα που τις χωρίζει από τις αμερικανικές.

Η BofA, άλλωστε, βλέπει αξία τόσο στους πιθανούς αγοραστές όσο και στις τράπεζες-στόχους, στην συγκέντρωση των κατακερματισμένων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιτόκια

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο οίκος σημειώνει ότι η αγορά εστιάζει υπερβολικά στα τελικά επιτόκια (terminal), την ώρα που ένας «κανονικός» επιτοκιακός κύκλος αποκαθίσταται. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κάνει κινήσεις αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου, χτίζοντας χαρτοφυλάκια ομολόγων που μιμούνται την πιθανή ανατιμολόγηση των καταθέσεών τους, σημειώνεται.

Μάλιστα, τους τελευταίους 18 μήνες, η ευαισθησία των τραπεζών στα επιτόκια έχει μειωθεί, σε κάποιες περιπτώσεις κατά το εντυπωσιακό 50%.

Οι ροές καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί και το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί, σημειώνουν οι αναλυτές. Συνολικά, εκτιμούν ότι τα έσοδα από τόκους της χρονιάς θα παραμείνουν κοντά ή υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023 για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, πλην των σκανδιναβικών.

Και όπως σημειώνεται, αυτό είναι ένα βασικό τεστ για το re-rate των αποτιμήσεων από τα σημερινά επίπεδα που  είναι χαμηλά 20 ετών.

Παράλληλα, η BofA μιλά για αλλαγή τάσης στο investment banking, καθώς περιμένει αύξηση της δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές φέτος, κάτι που θα στηρίξει το momentum των μη επιτοκιακών εσόδων.

Τα top picks της Bank of America στον τραπεζικό κλάδο για το 2025 είναι οι Barclays, BBVA, Commerzbank, Societe Generale και UniCredit.

Διαβάστε ακόμη