Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους προχωρούν ένας ένας οι οίκοι, με την Bank of America να εκτιμά πως θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1% το 2021, από το 3,4% που προέβλεπε πριν περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η χώρα καταγράφει μεγαλύτερη ανάκαμψη το α’ τρίμηνο από το αναμενόμενο, ενώ ο τουρισμός θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη, με τα μηνύματα να είναι θετικά.

Γίνεται σαφές πως η χώρα κινείται στον αστερισμό συνεχών αναβαθμίσεων, καθώς μετά την DBRS ένας ακόμη επενδυτικός οίκος βλέπει σημαντική ανάκαμψη φέτος. Το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος 5,1%, το 2022 με 3,8% και το 2023 2,1%.

Στην ουσία η Bofa στο προηγούμενο outlook για την ελληνική οικονομία είχε προχωρήσει σε συντηρητική αξιολόγηση των θετικών επιδράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, ενώ πλέον αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της μετά και την έγκριση του Σχεδίου για την ανάκαμψη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Bofa προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 4,2% έναντι 3,7% προηγουμένως, ενώ εκτιμά ότι το 2022 θα αναπτυχθεί με 3,5% και το 2023 θα «τρέξει» με 1,9%.

Η σταδιακή επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ που προχωρά σε αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος QE, το οποίο θα τρέχει έως και το 2023, οδηγούν στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον οίκο οι μηνιαίες αγορές κινούνται στα 40-50 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά το 2023.

Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street – Προσοχή λέει η BofA