Οι νεότερες εκτιμήσεις της DBRS, στο βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία ανάπτυξη στα επίπεδα του 5% φέτος από 4% στην ανάλυση του Απριλίου και στο 4,5% για το 2022 από 3,5% στην αναφορά του Απριλίου.

Στο δυσμενές σενάριο της DBRS, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές αφού θέτει τον πήχη για την εγχώρια οικονομία στο 3% (από 1,5% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 1,5% το 2022 (από 4% πριν).

Βελτιωμένη είναι και η εκτίμηση για την ανεργία όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 16,5% φέτος και 17% το 2022 από 18% και 17,5% στην προηγούμενη αναφορά.

Στο δυσμενές σενάριο του οίκου, η εκτίμηση της για την ανεργία είναι βελτιωμένη όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 18% φέτος και το 2022 έναντι 21% και 18,5% στην προηγούμενη αναφορά.

Σύμφωνα με τη DBRS, το βασικό σενάριο για όλες τις οικονομίες προβλέπει αυξανόμενη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επιτρέποντας τη συνεχή χαλάρωση των περιορισμών.

Οι τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να υποστούν μια μέτρια μείωση σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2019 σε ορισμένα αστικά κέντρα. Στα εμπορικά ακίνητα οι θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 15%, με μεγαλύτερη μείωση στις εμπορικές περιοχές υψηλής πυκνότητας όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως και μέχρι το 2021.

H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, εξηγεί η DBRS με τις προηγμένες οικονομίες να έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στην κινητικότητα.

Από την άλλη, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ανάκαμψη.

DBRS: Γυρίζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες