Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Tράπεζα Πειραιώς) σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έθεσαν τις προϋποθέσεις για τον περαιτέρω μετασηματισμό τους.

Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης με στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος των τιτλοποιήσεων NPEs, έχουν υποστηρίξει τις κεφαλαιακές βάσεις των τραπεζών.

Ωστόσο, η δημιουργία κεφαλαίου επηρεάστηκε από αυξημένες χρεώσεις απομείωσης ως αποτέλεσμα του επιδεινούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω της πανδημίας COVID-19 και της επίδρασης της εκκαθάρισης των NPE μέσω σημαντικών τιτλοποιήσεων.

Η πορεία των NPEs στο διάγραμμα 1

Ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και κεφαλαιακή επάρκεια

 

Σημαντική αύξηση απομειώσεων το 2020

Θετική εξέλιξη ο Ηρακλής ΙΙ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, ο «Ηρακλής ΙΙ» θα υποστηρίξει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους. Η Alpha Bank, η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή II» με τιτλοποιήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι τιτλοποιήσεις θα διαβρώσουν τα κεφάλαια, ωστόσο ο οίκος βλέπει θετικά το ότι έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυσή τους και διατηρούν ισχυρά μαξιλάρια άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι

Ωστόσο, η DBRS προειδοποιεί επίσης ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι, καθώς η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να επιδεινωθεί σε δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μορατόριουμ, παρόλο που οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν πιθανώς χαμηλότερη επίπτωση από την αρχικά αναμενόμενη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνεχή ζήτηση των επενδυτών, θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.