Σε ιστορικά υψηλά εξακολουθεί να κινείται η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 πάνω από τις 34.500 και 4.200 μονάδες αντίστοιχα.

Ωστόσο η Bank of America κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η αμερικανική αγορά βρίσκεται σε επίπεδα ευφορίας, και σύντομα έπεται πτώση, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμη το σινιάλο πώλησης.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μικτά τα πρόσημα στην Ασία.

Σε ιστορικά υψηλά η Wall St - Προσοχή λέει η BofA

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας. Η μετοχή της PayPal κερδίζει +1,5% ηγούμενη μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση, χτες 5/5 το βράδυ, αποτελεσμάτων τριμήνου πολύ καλύτερων του αναμενομένου, με τα έσοδά της αυξημένα κατά 31%.

H Etsy βλέπει τη μετοχή της να κατρακυλά κατά 11%, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ότι οι πωλήσεις της θα υποχωρήσουν μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.
Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι τις τελευταίες εβδομάδες στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος αποδείχθηκαν καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο μέχρι σήμερα, εμφανίζοντας μέση αύξηση κερδών 54%, σύμφωνα με την FactSet.

Σε ιστορικά υψηλά η Wall St - Προσοχή λέει η BofA

Σε semi-tapering η Αγγλία

Στο μεταξύ, σε μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, επιλέγοντας τη μέση οδό στο δίλημμα “to taper or not to taper” και γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρά σε αυτή την κίνηση εν μέσω πανδημίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η εν λόγω κίνηση δεν αποτελεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η BoE ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο θα μειώσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών.

Επίσης, η Bank of England αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, στο +7,25% το 2021.

Περίπου το 40% των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβληματικά δάνεια που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ευελπιστώντας για καλύτερες στιγμές όσον αφορά την ανάπτυξη ή επιδιώκοντας να «σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», δήλωσε ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον τραπεζικό τομέα Andrea Enria, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Unicredit σημειώνει άλμα 4,5% και ο τίτλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ενισχύεται 6,1%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το α΄τρίμηνο του 2021. Άνοδο 1% καταγράφει ο ευρύτερος ευρωπαϊκός κλάδος, σε υψηλά 14 μηνών.

Καμπανάκι από BofA

Οι αναλυτές της BofA Global Research υποστήριξαν σε νέα έκθεση με τίτλο, «Κλίνοντας προς την ευφορία», ότι ο δείκτης Bull and Bear πλησιάζει σε κρίσιμα επίπεδα.

Εν μέσω μάλιστα ανάκαμψης από την πανδημία του COVID 19 ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλά 13 ετών, καθώς η ανοδική τάση κατακλύζει τις αμερικανικές αγορές.

«Ο δείκτης Bull and Bear, ο οποίος παρακολουθεί τη μέση συνιστώμενη κατανομή ιδίων κεφαλαίων από στρατηγικούς πωλητές, αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε 59,8% από 59,4%, ήτοι σε υψηλό 13 ετών», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι ερευνητές της BofA επισημαίνουν ότι ο δείκτης πωλήσεων, τον οποίο περιγράφουν ως αξιόπιστο αντίθετος δείκτης, αναβοσβήνει ένα προειδοποιητικό σήμα αν όχι σήμα πώλησης.
«Το ολοένα και πιο ευφορικό συναίσθημα είναι ένας μοχλός της πιο προσεκτικής μας προοπτικής, καθώς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη εμβολίων, το οικονομικό άνοιγμα, το πακέτο στήριξης κ.λπ. είναι σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένα στην αγορά», έγραψαν οι αναλυτές.

Η BofA σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει υποχώρηση 5% στην ευρύτερη αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, παρόλο που τέτοιες υποχωρήσεις τείνουν να συμβαίνουν τουλάχιστον τρεις φορές κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.

Σημειώνει επίσης ότι η αγορά δεν έχει δει υποχώρηση 10% τους τελευταίους 14 μήνες.
Οπισθοχωρήσεις αυτού του μεγέθους τείνουν να εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Δεν έχει σημάνει ακόμη το “sell”

Ωστόσο, η ομάδα της BofA σημείωσε ότι οι δείκτες δεν ενεργοποιούν ακόμη ένα σήμα «πώλησης», παρόλο που ο δείκτης πωλήσεων δεν ήταν τόσο υψηλός από τον Μάιο του 2007, ο οποίος ακολούθησε πτώση 7% στις μετοχές τότε.

«Ενώ είναι ενθαρρυντικό, το τρέχον επίπεδο προβλέπει αποδόσεις σε επίπεδο 12μήνου μόλις 6%, μια πολύ πιο αδύναμη προοπτική σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη 14% από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημειώνουν οι αναλυτές.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.