Η χρονιά για την Boeing Co. Συνεχίζεται απογοητευτικά καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχεται η μετοχή της έχουν ανεβάζει τις συνολικές της απώλειες πάνω από το 25% σε ετήσια βάση, καθιστώντας την ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους του δείκτη Dow Jones.

H μετοχή του αμερικανικού κολοσσού της αεροναυπηγικής βρέθηκε να χάνει σχεδόν 4,4% ενδοσυνεδριακά, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης «άνοιξε» ποινική έρευνα για τις συνθήκες κατά τις οποίες έλαβε χώρα η αποκόλληση της πόρτας του 737 Max 9 της Alaska Airlines, στις αρχές  Ιανουαρίου.

Την είδηση είχε πρώτη μεταδώσει η Wall Street Journal και επιβεβαίωσε η Alaska Airlines μέσα στο Σαββατοκύριακο καλλιεργώντας ένα δυσμενές κλίμα για την Boeing με το άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Βέβαια η έναρξη ποινικής έρευνας δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα οδηγήσει στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά της εταιρείας. Όμως, οι αρχές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα, δεδομένου πως η συσσώρευση διάφορων υποθέσεων και κατηγοριών τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια δυσμενή εικόνα για τα ποιοτικά δεδομένα της παραγωγικής διαδικασίας της Boeing και τα κριτήρια που εφαρμόζει.

Ειδικά για την περίπτωση του επεισοδίου στην πτήση της Alaska Air, το προκαταρκτικό πόρισμα των ερευνητών της αρμόδιας αρχής ασφαλείας του National Transportation Safety Board εντόπισε τεχνικά προβλήματα και κυρίως διαπίστωσε πως έλλειπαν μπουλόνια στην πόρτα που αποκολλήθηκε. Ευτυχώς οι πιλότοι είχαν καταφέρει να προσγειώσουν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 171 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, χωρίς απώλειες.

Το ζήτημα των κριτήριων ασφαλείας που εφαρμόζει η εταιρεία επανήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα μετά και την κατάθεση-φωτιά της επικεφαλής της NTSB σε επιτροπή της Γερουσίας, κατά την οποία υποστήριξε πως η Boeing δεν είχε επιδείξει συνεργασία με τις αρχές για την έρευνα που αφορούσε το επίμαχο επεισόδιο στο Max 9.

Διαβάστε ακόμη: