Η Alaska Airlines ανακοίνωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των αεροσκαφών της Boeing 737 Max 9 (18 από τα 65 συνολικά που διαθέτει) επιστρέφουν σε λειτουργία μετά από «ενδελεχείς» επιθεωρήσεις και ότι οι υπόλοιπες επιθεωρήσεις θα «ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες».

Οι επιθεωρήσεις έγιναν αφότου η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει προσωρινά τον στόλο του συγκεκριμένου μοντέλου αεροσκάφους μετά την έκτακτη προσγείωση αεροπλάνου της που εν πτήση αποκολλήθηκε παράθυρο της – και μετά από εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας να προσγειωθούν και να επιθεωρηθούν ορισμένα αεροπλάνα 737 Max 9 σε εθνικό επίπεδο.

Τα αεροπλάνα επέστρεψαν σε λειτουργία μετά από «εις βάθος και ενδελεχή επιθεώρηση», ανέφερε η Alaska Airlines σε δήλωση. Η «πόρτα βύσματος» αναφέρεται σε ένα τμήμα της ατράκτου του αεροπλάνου που ο κατασκευαστής μπορεί να τοποθετήσει αντί για πόρτα εξόδου κινδύνου, ανάλογα με τη διαμόρφωση που ζητά μια αεροπορική εταιρεία. Αυτό είναι το τμήμα του αεροπλάνου που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο από επιβάτες, αφήνοντας μια τρύπα μεγέθους ψυγείου.

«Έχουμε ακυρώσει 160 συνολικά πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 23.000 επισκέπτες. Εντοπίζουμε τις απαραίτητες ακυρώσεις για αύριο και αναμένουμε ότι η διαταραχή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας», ενημέρωσε η εταιρεία.

Στιγμές τρόμου στα 16.000 πόδια

Μια πτήση της Alaska Airlines μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν ένα τμήμα του αεροπλάνου ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης, ρουφώντας στο κενό τα υπάρχοντα των επιβατών, υποχρεώνοντας τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Πόρτλαντ.

Το αεροπλάνο με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στις 4:52 μ.μ. (τοπική ώρα) την Παρασκευή, αλλά επέστρεψε μόλις 35 λεπτά αργότερα μετά την τρομακτική δοκιμασία, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flight Aware.

Λίγο μετά την απογείωση, η πτήση, στην οποία επέβαιναν 171 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος, «βίωσε ένα περιστατικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Alaska Airlines.

Μια απενεργοποιημένη έξοδος κινδύνου που χρησιμοποιούνταν ως κανονικό παράθυρο καμπίνας αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί αποσυμπίεση της καμπίνας στα 16.000 πόδια.

Σε ηχητικό υλικό που δημοσιεύτηκε στα social media ακούγεται η φωνή της πιλότου της Alaska Airlines να ενημερώνει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Πόρτλαντ για τη βλάβη του αεροσκάφους και να ζητά άδεια για αναγκαστική προσγείωση.

«Είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, πρέπει να επιστρέψουμε, έχουμε 177 επιβάτες», ενημέρωσε ο πιλότος τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αφού του δόθηκε άδεια σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι επιβάτες περιέγραψαν το χάος καθώς τα κινητά τηλέφωνα και τα υπάρχοντα των ανθρώπων ρουφήχτηκαν από την ανοιχτή τρύπα στο αεροπλάνο.

Ένας επιβάτης είπε στο KPTV ότι ένα παιδί έπρεπε να κρατηθεί στη θέση του από τη μητέρα του. Το ίδιο παιδί που καθόταν πιο κοντά στο κατεστραμμένο μέρος του αεροπλάνου έχασε το πουκάμισό του και το δέρμα του κοκκίνισε από τον αέρα.

Αμέσως μετά την αποκόλληση του παραθύρου, μάσκες οξυγόνου αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους επιβάτες καθώς περίμεναν να προσγειωθεί το αεροπλάνο.

Μια 20χρονη ονόματι Ελίζαμπεθ δήλωσε στο Oregon Live ότι η ίδια δυσκολευόταν να πιστέψει τι ακριβώς είχε συμβεί. Όπως εξήγησε, όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αν και η ίδια ήταν έτοιμη να κλάψει επειδή φοβόταν ότι ζούσε τις τελευταίες της στιγμές.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η θέση 26Α δίπλα στο παράθυρο που αποκολλήθηκε δεν ήταν κατειλημμένη.

Η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση και περιέθαλψε ελαφρά τραύματα.

Το αεροπλάνο πραγματοποίησε με ασφάλεια αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, επιβεβαίωσαν οι American Airlines και αξιωματούχοι του αεροδρομίου.

Η Alaska Airlines καθήλωσε προσωρινά ολόκληρο τον στόλο

Το Boeing 737-9 Max κατασκευάστηκε πρόσφατα και έλαβε το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του στις 25 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τα αρχεία του μητρώου της FAA.

Η Alaska Airlines καθήλωσε προσωρινά ολόκληρο τον στόλο του Boeing 737-9 αργά την Παρασκευή.

«Μετά την αποψινή εκδήλωση στην Πτήση 1282, αποφασίσαμε να λάβουμε το προληπτικό βήμα της προσωρινής προσγείωσης του στόλου μας με 65 αεροσκάφη Boeing 737-9», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alaska Airlines, Μπεν Μινικούτσι. «Κάθε αεροσκάφος θα επιστραφεί σε υπηρεσία μόνο μετά την ολοκλήρωση των πλήρους επιθεωρήσεων συντήρησης και ασφάλειας».

«Συνεργαζόμαστε με την Boeing και τις ρυθμιστικές αρχές για να κατανοήσουμε τι συνέβη απόψε και θα μοιραστούμε ενημερώσεις καθώς υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες».

Η Alaska Airlines δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες. «Η καρδιά μου είναι σε όσους βρίσκονταν σε αυτήν την πτήση – λυπάμαι πολύ για αυτό που βιώσατε. Είμαι τόσο ευγνώμων για την ανταπόκριση των πιλότων και των αεροσυνοδών μας», πρόσθεσε ο Μινικούτσι.

Η ανακοίνωση της FAA για καθήλωση των Boeing 737 MAX 9 για ελέγχους ασφαλείας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ζήτησε χθες Σάββατο να διενεργηθούν αμέσως έλεγχοι ασφαλείας σε 171 αεροσκάφη 737 MAX 9 της Boeing τα οποία έχουν καθηλωθεί στο έδαφος μετά το ατύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή σε αεροσκάφος αυτού του τύπου της εταιρείας Alaska Airlines.

Βάσει των οδηγιών της FAA οι αεροπορικές εταιρείες «οφείλουν να πραγματοποιούν έλεγχο στα αεροσκάφη πριν από κάθε νέα πτήση», επεσήμανε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, εκτιμώντας ότι η διαδικασία επιθεώρησης απαιτεί από 4 έως 8 ώρες ανά αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Boeing στο AFP, περίπου 218 αεροσκάφη 737 MAX 9 έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα. «Συμφωνούμε με την FAA και στηρίζουμε την απόφασή της να ζητήσει την άμεση επιθεώρηση των 737-9», επεσήμανε η Boeing σε γραπτή της ανακοίνωση προς το AFP.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United, που διαθέτει τα περισσότερα τέτοιου τύπου αεροσκάφη, σημείωσε ότι καθήλωσε 46 από αυτά εν αναμονή της επιθεώρησης, ενώ 33 έχουν ήδη ελεγχθεί. Η εταιρεία Aeromexico αποφάσισε να καθηλώσει όλα τα 737 MAX 9 μέχρι να ελεγχθούν και η αεροπορική εταιρεία του Παναμά Copa Airlines ανέστειλε τη χρήση 21 αεροσκαφών. Η Turkish Airlines απέσυρε τα πέντε 737 MAX 9 που διαθέτει για έλεγχο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Χ.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) υιοθέτησε την εντολή της FAA για τα 737 MAX 9, αλλά επεσήμανε ότι καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια αεροσκάφη.

Το ατύχημα σημειώθηκε αφού το 737 MAX αντιμετώπισε σειρά τεχνικών προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων δύο συντριβών αεροσκαφών.

Τα δύο δυστυχήματα αυτά, που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, οδήγησαν στην καθήλωση των 737 MAX 9 στο έδαφος για 20 μήνες και την επιβολή αλλαγών στο σύστημα ελέγχου πτήσης.

Πιο πρόσφατα η Boeing αναγκάστηκε να καθυστερήσει τις παραδόσεις της εξαιτίας προβλημάτων στην άτρακτο των αεροσκαφών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η εταιρεία είχε παραδώσει συνολικά περισσότερα από 1.370 αεροσκάφη 737 MAX, με τις παραγγελίες να ξεπερνούν τις 4.000.

Διαβάστε ακόμη: