Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η εξέλιξη της επερχόμενης BMW XM, καθώς έχει βγει για δοκιμές στους δημόσιους δρόμους.

Στόχος για τους τεχνικούς της βαυαρικής εταιρίας είναι να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα, ώστε τα τελειοποιούν τον χαρακτήρα της νέας XM σε πραγματικές συνθήκες. Η ευθύνη στις πλάτες τους είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για το πρώτο ανεξάρτητο μοντέλο της ΒΜW M στη σύγχρονη ιστορία της και για το πρώτο που διαθέτει plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Σύμφωνα με το τμήμα υψηλών επιδόσεων της BMW η νέα XM παντρεύει ένα V8 βενζινοκινητήρα 4.4 λίτρων με ηλεκτρική μονάδα κίνησης και ο «γάμος» του κρίνεται επιτυχημένος, καθώς τα «τέκνα» τους είναι συνδυαστική ισχύ 650 ίππων και ροπή 800 Nm. Στη δεδομένη φάση η XM θέλει να κρατήσει κρυφή τη σχεδιαστική της ταυτότητα και για το λόγο αυτό κυκλοφορεί ντυμένη με βαρύ καμουφλάζ.

Ντεμπούτο με την XM θα κάνει και το πρώτο σύστημα τετρακίνησης M x Drive της BMW M που έχει εξελιχθεί ειδικά για υβριδικά μοντέλα. Η αυτονομία της νέας XM αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 80 χλμ. (μέτρηση WLTP). Με ενεργοποιημένο το πρόγραμμα οδήγησης Electric η νέα XM εξασφαλίζει μηδενική κατανάλωση καυσίμου, αθόρυβη λειτουργία, δυναμική επιτάχυνση σε κάθε άγγιγμα του δεξιού πεντάλ και όλα αυτά χωρίς να εκπέμπει καθόλου ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Στη φαρέτρα της νέας XM βρίσκουμε επίσης ειδικό σύστημα πέδησης Μ, ζάντες έως 23 ιντσών, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στο σύστημα μετάδοσης του πίσω άξονα, ιδανική κατανομή του βάρους (50:50) ανάμεσα στους δύο άξονες, στάνταρ σύστημα Integral Active Steering για ακριβή και δυναμικό χειρισμό του οχήματος, στάνταρ ανάρτηση Adaptive M Professional με ειδικά ελατήρια και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και ηλεκτρομηχανικό σύστημα σταθεροποίησης των κλίσεων του αμαξώματος με τεχνολογία 48V.

Σε συνδυασμό τώρα με την πρόσθετη λειτουργία Active Roll Comfort η ποιότητα κύλισης διεκδικεί δάφνες, σύμφωνα πάντα με τη BMW. Η παραγωγή της νέας XM έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο εργοστάσιο της BMW που βρίσκεται στο Σπάρτανμπουργκ στη Νότια Καρολίνα. Με τον τρόπο αυτό θα πέσει η αυλαία για τα 50ά γενέθλια της BMW M που γιορτάζονται φέτος.