Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), καθώς την ερχόμενη Τρίτη θα καθορίσει την πολιτική της, την ώρα που ο διοικητής της Kazuo Ueda συνεχίζει να κινείται προς τον τερματισμό του τελευταίου καθεστώτος αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο.

Πάντων, όπως αναφέρει το Bloomberg, άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα τονίζουν ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν βιάζονται να προχωρήσουν όσο περιμένουν αδιάσειστα στοιχεία για βιώσιμο πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη η δήλωση και τα σχόλια του Ueda για υποδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για αυξήσεις μισθών και καλύτερες αμοιβές που θα ωθήσουν τις δαπάνες και τον πληθωρισμό που καθοδηγείται από τη ζήτηση, θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις της BOJ.

Τυχόν αναφορές για μισθολογικές αυξήσεις, θα στηρίξουν τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η BOJ θα αυξήσει το επιτόκιο της το αργότερο τον Απρίλιο, όπως προέβλεπαν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Υπό μια αίρεση, η αποστολή της BOJ μπορεί να φαίνεται λίγο άβολη καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προβεί σε μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η BOJ δεν έχει πρόθεση να εισαγάγει περιοριστικές ρυθμίσεις. Εάν και όταν ο Ueda τερματίσει το αρνητικό επιτόκιο, αναμένεται να τονίσει ότι η πολιτική της κεντρική τράπεζα παραμένει σε γενικές γραμμές υπέρ της τόνωσης της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: