Η Ελλάδα προχωράει με το σχέδιο πώλησης των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτώνατς ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα έπειτα από μια δεκαετή κρίση χρέους, σχολιάζει το Bloomberg αναφορικά με τις τελεταίες εξελίξεις στον κλάδο.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 9% της Alpha Bank στην UniCredit  ενώ ξεκινά και η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κυριότητας του ΤΧΣ.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες τους άρθρου, το ΤΧΣ έχει δηλώσει ότι θέλει να προσωρήσει με την αποεπένδυσή του από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του 2025. Διαθέτει επίσης μερίδια συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς και την Attica Bank.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την  αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook (από BB+ με θετικό outlook προηγουμένως) από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά το ποσό των επισφαλών δανείων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, η οποία συρρίκνωσε κατά ένα τέταρτο περίπου το ΑΕΠ της χώρας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον το 5,7% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας συνολικά, από 33% πριν από τρία χρόνια.

Οι πωλήσεις που ανακοινώθηκαν τώρα ακολουθούν την αποεπένδυση από την Eurobank Eτον περασμένο μήνα, με την τράπεζα να επαναγοράζει τις μετοχές από το κράτος, καταλήγει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: