Αρκετοί τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και άλλοι παράγοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να απεχθάνονται την ετικέτα “ESG” – αλλά πρέπει, ωστόσο, να την τηρούν κατά γράμμα.

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων σε έρευνα που πραγματοποίησε σε περίπου 300 χρήστες τερματικών το Bloomberg είπαν σε συνομιλίες με πελάτες ότι το κίνημα κατά του ESG που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πέρυσι, θα αναγκάσει τις εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα “τρία γράμματα”. Ωστόσο, συμπλήρωσαν ότι θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και μετρήσεις διακυβέρνησης στην επιχείρησή τους.

Όταν πρόκειται για «τα τρία γράμματα «ESG» — οι άνθρωποι δεν θέλουν να τα συζητούν τόσο πολύ λόγω της ροής ειδήσεων που προέρχονται από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Alex Bibani, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors στο Λονδίνο. «Αλλά από επενδυτική προοπτική και από ό,τι κάνουμε εσωτερικά, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό».

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος αντιμετωπίζει τώρα για δεύτερο χρόνο επιθέσεις κατά του ESG από βασικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων απειλών για δικαστικές αγωγές από τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών, καθώς και οριστικές απαγορεύσεις στη στρατηγική σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Μόλις τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ρον Ντε Σάντις υπέγραψε ένα σαρωτικό νομοσχέδιο κατά του ESG που λέει ότι στοχεύει την «ξυπνημένη» προκατάληψη του χρηματοοικονομικού κλάδου. Και τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Inc. Larry Fink είπε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «ESG», αφού «έγινε όπλο στα χέρια ορισμένων».

Αν και τέτοιες επιθέσεις μπορεί να καταλήξουν να αναδιαμορφώσουν την ονοματολογία, είναι απίθανο να αλλάξουν την προσέγγιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών συνιστωσών του ESG, όπως η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.

Οι προκλήσεις

Μόνο το 18% των ερωτηθέντων που αναγνώρισαν ότι χρησιμοποιούν ESG στην εργασία τους είπαν ότι η αντίδραση ενάντια στην ετικέτα τους εμπόδιζε να ενσωματώσουν τους κλιματικούς παράγοντες στη λήψη των αποφάσεών τους. Αντίθετα, επεσήμαναν τις προκλήσεις των κλιματικών δεδομένων ως μεγαλύτερο εμπόδιο. Για τους επενδυτές ESG, το 2023 ήταν γεμάτο με «μεγάλες αλλαγές», ανέφεραν σε σημείωμα η Coco Zhang, ερευνήτρια ESG στο ING Groep NV, και ο Padhraic Garvey, επικεφαλής έρευνας της ING για την Αμερική.

Ο όρος ESG υπάρχει μόνο για περίπου δύο δεκαετίες αφότου δημιουργήθηκε μέσω πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος ήταν να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα έπειθε τις κερδοσκοπικές χρηματοοικονομικές εταιρείες να δώσουν προσοχή στο περιβάλλον, στους κοινωνικούς κινδύνους και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. 

Διαβάστε ακόμη: