Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε περισσότερες επενδυτικές τράπεζες να βοηθήσουν στην οργάνωση της πώλησης μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας – έχει προσθέσει τις Bank of America, Citigroup και Deutsche Bank για να βοηθήσουν στη συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές. Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley συνεργάζονται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τις προετοιμασίες, πρόσθεσαν.

Το ΤΧΣ εξακολουθεί να επιδιώκει να μειώσει τη συμμετοχή του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου 8%, από περίπου 18% που είναι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και το μέγεθος της πώλησης του μεριδίου μπορεί ακόμη να αλλάξει, ανέφεραν. Η σύνθεση της τράπεζας θα μπορούσε επίσης να αλλάξει, πρόσθεσαν.

Εκπρόσωποι του ΤΧΣ και των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η JPMorgan έχει επιλεγεί για να βοηθήσει στην πώληση του μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα. Μια τέτοια κίνηση θα ακολουθούσε την πώληση ποσοστού 22% τον Νοέμβριο, όταν το κρατικό ταμείο συγκέντρωσε 1,06 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν ενισχυθεί από τότε, βελτιώνοντας τη θέση του κράτους ως προς την πώληση.

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει επίσης στη μείωση της συμμετοχής τους σε εγχώριες τράπεζες. Η Γερμανία άρχισε να πουλάει μέρος της συμμετοχής της στην Commerzbank που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: