Συνεχίζεται η προσπάθεια των τουρκικών Αρχών να καθαρίσουν τη γλίτσα που έχει σκεπάσει εδώ και μέρες τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί με οικολογική καταστροφή γειτονικές παραλίες και υδροβιότοπους.

Το παχύ στρώμα βλέννας προκαλείται από άλγη που αναπαράγεται πολύ γρήγορα σε νερά πλούσια σε θρεπτικά, εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών. Από τον περασμένο Ιανουάριο όταν και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά η τοξική αυτή γλίτσα, εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της θάλασσας του Μαρμαρά, του μικρού νησιού, έξω από την Κωνσταντινούπολη

Οι Αρχές έχουν επιχειρήσει να απορροφήσουν τη γλίτσα, έχοντας αποβάλλει περισσότερα από 4.500 κυβικά μέτρα του πλαγκτόν αυτού ως το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού της θάλασσας του Μαρμαρά με τη συμβολή 14 εταιρειών (που μάλλον συνέβαλαν στο περιβαλλοντικό έγκλημα) ανεστάλησαν έκτοτε.

Η γλίτσα είναι το αποτέλεσμα


«Η γλίτσα δεν είναι το πρόβλημα, είναι το αποτέλεσμα» δηλώνει στο Bloomberg ο βιολόγος Λεβέντ Αρτούζ. «Ο Μαρμαράς είναι θάλασσα μόνο κατ’ ευφημισμό. Στην καλύτερη, θα έχουμε το φαινόμενο αυτής της γλίτσας κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Αν οι αρχές ενεργήσουν αποφασιστικά, μπορούμε ακόμη να σώσουμε τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο» υποστηρίζει ο Τούρκος επιστήμονας.

Η θάλασσα του Μαρμαρά περιβάλλεται από την καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της Τουρκίας, με περισσότερες από 50 από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της να έχουν έδρα την περιοχή. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες γυαλιού, χαλυβουργικές, εταιρείες χημικών και ενέργειας. Οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα καταλήγουν έτσι στη θάλασσα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια εταιρεία λιπασμάτων έλαβε τελεσίγραφο 50 ημερών από τις αρχές προκειμένου να τροποποιήσει τη γραμμή παραγωγής με στόχο να μην καταλήγουν τα απόβλητα στη θάλασσα. Οι μετοχές της εν λόγω εταιρείας, η οποία υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, μόνο ως μέσο κλιματισμού, κατέρρευσαν, σημειώνοντας πτώση 41%.

Το πρόγραμμα καθαρισμού ποταμού που γύρισε «μπούμερανγκ»

Την ίδια ώρα, ο βιολόγος Αρτούζ υποστηρίζει πως είναι πολύ πιθανό για την περιβαλλοντική καταστροφής τη θάλασσας να ευθύνεται μια προσπάθεια καθαρισμού του ποταμού Εργέν στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Όπως λέει, στα πλαίσια της επιχείρισης καθαρισμού, τα βιομηχανικά απόβλητα του ποταμού κατέληξαν στη θάλασσα του Μαρμαρά.