Η τεράστια θαλάσσια βλέννα που έχει εντοπιστεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, εξαπλώνεται, απειλώντας και τη Μαύρη Θάλασσα.
Κατόπιν κλήσεων των ψαράδων που ενημέρωσαν σχετικά με τις μεγάλες ποσότητες βλέννας που συσσωρεύονται στα ύδατα στο λιμάνι Yalıköy στην παραλιακή πόλη Fatsa του Ordu, σύμφωνα με πληροφορίες από τη hurriyetdailynews, οι αρχές ξεκίνησαν προσπάθειες καθαρισμού των υδάτων στις 7 Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ειδικό, η Μαύρη Θάλασσα μπορεί να δυσκολευτεί τις επόμενες ημέρες όπως η Θάλασσα του Μαρμαρά, εάν οι προφυλάξεις δεν ληφθούν εγκαίρως. «Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι χειρότερη από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αλλά, αν συνεχίσουμε να το μολύνουμε, σε τρία, πέντε, ή ίσως 30 χρόνια, θα βιώσουμε το ίδιο φαινόμενο στη Μαύρη Θάλασσα », δήλωσε ο Mehmet Aydın, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Ordu.
Τι προκάλεσε αυτή τη θαλάσσια βλέννα;
Αυτή η βλέννα προκύπτει από την υπερανάπτυξη μικροσκοπικών φυκών που ονομάζεται «φυτοπλαγκτόν». Το παχύρρευστο στρώμα που μοιάζει με βλέννα περιέχει μια ποικιλία μικροοργανισμών και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ηρεμίας στη θάλασσα και της ρύπανσης.
Ο ειδικός σημείωσε ότι κατά τη φύτευση τσαγιού και ξηρών καρπών, ο φωσφόρος και το άζωτο χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα και ότι οι αυξημένες εισροές τους οδηγούν σε ευτροφισμό στα παράκτια ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, διαταράσσοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.
«Τόσο η Θάλασσα του Μαρμαρά όσο και η Μαύρη Θάλασσα είναι εσωτερικές θάλασσες. Αυτά τα λιπάσματα θα έχουν αποτελέσματα σε τρία, πέντε ή ίσως 30 χρόνια . Δυστυχώς, όλες οι επαρχίες της περιοχής αποστραγγίζουν τα απόβλητα ή τα λύματα τους στη θάλασσα. Πρέπει να κατασκευάσουμε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας το συντομότερο δυνατό», εξήγησε, προειδοποιώντας και για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών στη Μαύρη Θάλασσα.
https://www.youtube.com/watch?v=qLxww6oBMNA
Μαζική εκστρατεία για τον καθαρισμό της Θάλασσας του Μαρμαρά
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη hurriyetdailynews, η Τουρκία ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία καθαρισμού για να σώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά από τα υπερβολικά φύκια, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης και πρόκειται για ένα νέο σχέδιο δράσης 22 σημείων.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το υπουργείο Γεωργίας και Δασών, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών, συναφή ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δήμους υπό τον συντονισμό των επαρχιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της θάλασσας.