Να πουλήσει το 20% των μετοχών που κατέχει η Ελλάδα στην Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται  η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου ρευστοποίησης των ποσοστών που κατέχει το ελληνική Δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος, οι οποίες όμως ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η κίνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας βρίσκεται σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ. Εντέλει όμως η Αθήνα αποφάσισε να μην ρευστοποιήσει το σύνολο του ποσοστού που κατέχει.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 15% μέσω δημιουργίας βιβλίου προσφορών και παράλληλα θα προσφέρει το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και του ταμείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει με το σχέδιο αποεπένδυσης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα. Η κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 συρρίκνωσε το ΑΕΠ χώρας σχεδόν κατά 25%, ενώ οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια. Τα τραπεζικά ιδρύματα κατάφεραν να περιορίσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% και η οικονομία των 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται επί του παρόντος ταχύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποεπένδυση, όταν η Eurobank εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε το ταμείο. Το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και το 9% της Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμη: