Η ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων παρουσιάζει το χειρότερο sell off στην ιστορία της.

Εταιρικό χρέος υψηλής αξιολόγησης σε ευρώ αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων καταγράφει απώλειες 8,6% από τα υψηλά του περυσινού Αυγούστου.

Πρόκειται για τις χειρότερες απώλειες έως σήμερα, υπερβαίνοντας ακόμη και την πτώση που είχε παρουσιάσει στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και την αντίστοιχη στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg.

«Δεν είναι καλή περίοδος για τους επενδυτές στην αγορά σταθερού εισοδήματος», αναφέρει ο Ντάνιελ Έντερ, αναλυτής της Actiam NV.

Euro credit is suffering its sharpest fall from grace in history
  

Οι συνολικές αποδόσεις υπέστησαν ακόμη ένα πλήγμα σήμερα, καθώς αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δήλωσαν ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων ακόμη και φέτος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιέρ Βουνς είπε ότι τα επιτόκια είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο από το 2014 και κυμαίνεται σήμερα στο -0,5% με τους traders να στοιχηματίζουν σε τρεις επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2022.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει εταιρικά ομόλογα από το 2016 και τώρα διακρατεί εταιρικό χρέος αξίας άνω των 373 δισ.ευρώ μέσω των δύο διαφορετικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πτώση του πιο ασφαλούς ενεργητικού της Ευρώπης αποτελεί μία δραματική αλλαγή πλεύσης από τον περυσινό Αύγουστο, όταν οι τίτλοι είχαν απόδοση μόλις 0,1% κατά μέσο όρο, επίπεδο ρεκόρ.

Οι επενδυτές που αγοράζουν τώρα ομόλογα και σκοπεύουν να τα διακρατήσουν έως τη λήξη τους, αναμένεται να εξασφαλίσουν περισσότερο από 1,9% ή περισσότερο από 2,5 φορές τη μέση απόδοση της τελευταίας πενταετίας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα σκηνικό έντονων ανησυχιών για πιθανές εταιρικές πτωχεύσεις. Λαμβάνοντας δε υπόψιν πόσο αρνητικό είναι ήδη το κλίμα στην αγορά χρέους, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και νέες ρευστοποιήσεις.