Η αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες φέτος οδηγεί στο τέλος της εποχής των αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων, με τον συνολικό όγκο τους να έχει μειωθεί κατά 11 τρισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Οι τιμές των ομολόγων μειώνονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες τερματίζουν τα προγράμματα αγορών στοιχείων ενεργητικού στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Ετσι, ο όγκος των ομολόγων που έχουν ακόμη αρνητική απόδοση έχει περιοριστεί στα 2,7 τρισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, έχοντας μειωθεί δραστικά από τα 14 τρισ. δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg.

H πλήρης εξάλειψη των αρνητικών αποδόσεων θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην κανονικότητα για ένα ευρύ φάσμα μεγάλων επενδυτών.

Μεγάλη η αλλαγή στην Ευρωζώνη

«Οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πληθωριστικό σοκ πολύ αργά και έτσι η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει απότομα μία μεγάλη στροφή στα επιτόκια», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors.

Αρχικά, οι αρνητικές αποδόσεις θεωρούνταν αδιανόητες, στη συνέχεια εκλήφθηκαν ως νεωτερισμός και μετά ως ένα μόνιμο χαρακτηριστικό των παγκόσμιων αγορών. Ουσιαστικά, οι αρνητικές αποδόσεις σημαίνουν ότι αν τα ομόλογα κρατηθούν έως τη λήξη τους οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα. Αντανακλούσαν, όμως, την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρούσαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Η εκτίμηση αυτή άλλαξε δραματικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, όπου η ΕΚΤ επανέλαβε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων το καλοκαίρι και οι traders στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια της θα αυξηθούν έως τον Δεκέμβριο.

Δίκοπο μαχαίρι ο τερματισμός των αρνητικών αποδόσεων

Ο τερματισμός των πολύ χαμηλών, αρνητικών αποδόσεων είναι δίκοπο μαχαίρι για τους επενδυτές ομολόγων, σύμφωνα με τον διαχειριστή της Allianz. «Από τη μία πλευρά, ο κόσμος θα έχει ζημιές από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή του, αλλά η άλλη πλευρά είναι ότι τα θετικά επιτόκια σημαίνουν πως οι μελλοντικές αποδόσεις θα είναι καλύτερες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν καλό νέο για μεγάλους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία χρειάζονται να διατηρούν μεγάλα ποσά σε ασφαλή assets, όπως τα κρατικά ομόλογα, αλλά και να έχουν επαρκείς αποδόσεις για να καλύψουν τις μελλοντικές πληρωμές τους.

Ο φθίνων όγκος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις αντανακλά επίσης τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έχει οδηγήσει τους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τις αυξήσεις των τιμών, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fidelity International.

Η Ευρωζώνη είναι ο κύριος μοχλός της μείωσης του χρέους με αποδόσεις κάτω από το μηδέν.