search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο στην εξαγωγή καυσόξυλων βάζει η κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο του 2023

Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία που απαγορεύει την εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Μπλόκο στην εξαγωγή καυσόξυλων βάζει η κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο του 2023

Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία επι του νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 και στόχος αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η υψηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων αυτών στην αγορά αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων λαθραίας υλοτόμησης τον ερχόμενο χειμώνα.

Ειδικότερα απαγορεύεται,

  • η αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια και,
  • η εξαγωγή επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια σε τρίτα κράτη

Αρμόδιες αρχές για την απαγόρευση της εξαγωγής των εμπορευμάτων είναι οι τελωνειακές αρχές, ενώ, όπως ορίζει η τροπολογία, το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να αποσταλούν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. κατάσχεται, ενώ τα κατασχεμένα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου αυτά να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η παραβίαση της απαγόρευσης συνιστά λαθρεμπορία, για την οποία επιβάλλονται σωρευτικά:

α) ως διοικητική κύρωση πρόστιμο ύψους 200 ευρώ ανά κυβικό μέτρο προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθεί ή αποδεικνύεται ότι έχει εξαχθεί από την Επικράτεια

β) ποινή φυλάκισης ενός τουλάχιστον έτους.

 

Διαβάστε ακόμη: