Στις 6 Ιουνίου ξεκινά η δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Ευμορφίδη, για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων ύψους €16 εκατ. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις νέες της επενδύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αναλυτικότερα και υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της αύξησης, το σύνολο των καθαρών εσόδων, δηλαδή μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού €0,95 εκατ. περίπου, με βάση την ανώτατη τιμή που ορίσθηκε από το Συντονιστή Κύριο Ανάδοχο και την Εκδότρια σε €2,45 ανά νέα μετοχή, θα ανέρχεται έως το ποσό των €16,68 εκατ. 

Οι νέες επενδύσεις

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε ένα νέο ξενοδοχείο που ετοιμάζει η ΑΕΕΑΠ στην Αθήνα, πάλι στην περιοχή της Ακρόπολης, δυναμικότητας 117 δωματίων, προϋπολογισμού €10 εκατ. αλλά και σε ένα resort στη Μονεμβασιά. Το δεύτερο project βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης η οποία αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και αφορά στη δημιουργία 59 κατοικιών και ενός 5αστερου ξενοδοχείου σε έκταση που διαθέτει η εταιρεία προϋπολογισμού €20 εκατ. περίπου μέσα στην επόμενη διετία.

Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του ομίλου εκμισθώνεται σε τρεις μισθωτές, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και συνδεδεμένα μέρη με την εταιρεία, ήτοι την οικογένεια Ευμορφίδη, γεγονός που δημιουργεί εξάρτηση του ομίλου από τους εν λόγω μισθωτές. Η διοίκηση της εταιρείας εκτίμησε για το γεγονός αυτό πως ωριμάζοντας τις επενδύσεις θα προσθέσει νέα ακίνητα και μισθωτές, ακολουθώντας το μοντέλο και άλλων εγχώριων ΑΕΕΑΠ.

Η Μπλε Κέδρος

Η Μπλε Κέδρος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και στις 21 Μαρτίου του 2017 αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ με την 18/779 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο τέλος του 2021 η εταιρεία είχε έσοδα από μισθώματα 4,755 εκατ. ευρώ έναντι 3,469 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν σε 20,6 εκατ., έναντι ζημίας 2,7 εκατ. Ευρώ. Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση το καθαρό κέρδος από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ήταν 16,217 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Μπλε Κέδρος στο τέλος του 2021 περιλάμβανε 33 ακίνητα, εκ των οποίων τα 20 είναι εκμισθωμένα, συνολικής εύλογης αξίας 100,296 εκατ. Ευρώ. Το πιο “ακριβό” βάσει αποτίμησης παραμένει το ξενοδοχείο της Coco Mat στην οδό Φαλήρου στην Ακρόπολη.

Η Μπλε Κέδρος προγραμματίζει διάθεση, μέσω δημόσιας προσφοράς 7,2 εκατ. νέων μετοχών, που αντιστοιχούν στο 16,6% του νέου μετοχικού κεφαλαίου (43,2 εκατ. μετοχές).